WHO: aki nem beteg, annak nem kell maszk

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) továbbra sem javasolja a maszk viselését azoknak, akik nem betegek, illetve nem gondoskodnak beteg emberekről – írta a CNN amerikai hírtelevízió honlapján kedden a WHO illetékeseire hivatkozva.

„Nem bizonyított, hogy a tömeges maszkviselés potenciális előnnyel járna” – mondta Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet magas rangú tisztségviselője egy genfi sajtótájékoztatón. „Sőt, egyes bizonyítékok éppen az ellenkezőjére utalnak” – tette hozzá. Szakértők szerint a helytelen maszkviselés növelheti a fertőzés kockázatát.

Emellett világszinten hatalmas hiány van a védőfelszerelésekből – mutatott rá Ryan. Az illetékes hangsúlyozta, hogy jelenleg a koronavírus ellen a frontvonalban küzdő egészségügyi dolgozók vannak kitéve a legnagyobb veszélynek.

„Borzalmas arra gondolni, mi lenne, ha nem jutnának maszkhoz” – folytatta.

When and how to wear medical masks to protect against the new coronavirus?

If you do not have any respiratory symptoms, such as fever, cough, or runny nose, you do not need to wear a medical mask. When used alone, masks can give you…

Maria Van Kerkhove, a WHO járványtannal foglalkozó munkatársa a hétfői sajtótájékoztatón szintén aláhúzta: azoknak kell maszkhoz jutniuk, akiknek a legnagyobb szükségük van rá – és ezek az egészségügyi dolgozók. Kerkhove szerint jobb, ha csak a betegek és a betegekről gondoskodók viselnek maszkot, ezzel is csökkentve a vírus továbbadásának esélyét.

A WHO a múlt héten figyelmeztetett: globális hiány van az egészségügyi eszközökből, köztük a maszkokhoz, kesztyűkhöz és egészségügyi védőruházathoz hasonló felszerelésekből.

Már nyolc mutációja van a vírusnak

A jó hír azonban az, hogy ezek a mutációk nem veszélyesebbek az eredeti vírusnál.