Már nyolc mutációja van a vírusnak

A vírusokhoz hasonlóan az új koronavírus is mutálódik, már nyolc törzse van világszerte – közölték amerikai szakemberek.

A jó hír azonban az, hogy ezek a mutációk nem veszélyesebbek az eredeti vírusnál – mondta Trevor Bedford, akinek Nextstrain.org nevű honlapja követi a vírus genomját azon minták alapján, amelyeket szerte a világból megküldtek nekik. Az új mutációk azonban számos információval szolgálnak a kutatóknak.

A kutatók azóta vizsgálják az új koronavírus genomjait, hogy az először terjedt át állatról emberre a közép-kínai Vuhan egyik vadállatpiacán múlt év őszén.

„A kérdésre, hogy genetikailag változik-e, a válasz egyértelmű igen” – mondta Marc Liptsitsch, a Harvard Egyetem epidemiológusa. „A kérdés az, hogy van-e ezáltal bármilyen fontos változás a vírus fertőzőképességét illetően vagy más az ember számára fontos dolgot illetően” – tette hozzá.

The coronavirus has mutated, and it won’t be the last time

The coronavirus has mutated and the second strain is more aggressive than the original. But just how much worse is it, and are we at more risk?Check out thes…

A megjelenő törzsek csak egy kicsit eltérőek, nincs változás gyilkosságát illetően – mondták a szakemberek.

„A megfigyelt mutációs ráta – havonta két mutáció megjelenése – teljesen normális a többi vírushoz hasonlóan. Az influenzának és a náthának hasonló mutációs rátái lehetnek, sőt influenza esetében akár egy kicsit gyorsabb is lehet új mutáció megjelenése – magyarázta Bedford.

Trump: „Ez a vírus elleni háború történelmi fordulópontja”

Amerikában eddig több mint egymillió amerikain végeztek vírustesztet, immár naponta több mint százezer embert tesztelnek.