Koronavírusos orvossal rázott kezet Putyin

Pozitív lett a koronavírus-tesztje a járvány elleni védekezés oroszországi arcának, a moszkvai fő járványügyi kórház vezetőjének, aki egy hete fogott kezet az intézményt meglátogató Putyin orosz elnökkel – írja a Bloomberg.

Pozitív tesztje ellenére azt mondja, hogy jól érzi magát Denisz Protszenko kórházigazgató, aki egy hete vitte körbe a járvány elleni védekezésre kijelölt intézményben Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy bemutassa a felkészültségüket.

„Pozitív lett a tesztem, de jól vagyok”

– írta a Facebookon Protszenko, a 40-es Kórház igazgatója.

Putyin védőfelszerelés nélkül is találkozott, sőt, kezet is fogott az orvossal.

Putyin kezet fog a később pozitív koronavírus-tesztet produkáló kórházigazgatóval március 24-én. Fotó: EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK

Az orosz elnököt rendszeresen tesztelik és jól van, nincs ok aggódni az egészségi állapota miatt – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

„Az irodámban izoláltam magam, ahol minden rendelkezésemre áll a távmunkához, az intézmény vezetéséhez és az orvosi konzultációkhoz. Azt hiszem, hogy a védelem, amit ebben a hónapban felépítettem, teszi a dolgát. Maradjanak velünk”

– üzente a kórházigazgató az irodai karanténból.

A 44 éves orvos az arcává vált a koronavírus elleni védekezésnek Oroszországban, köszönhetően a közösségi médiában megosztott rendszeres videóinak, amelyben a járvány terjedésének veszélyére hívta fel a figyelmet.

Hét évig terjedő szabadságvesztéssel és kétmillió rubeles bírsággal büntethetők az orosz parlament által kedden megszavazott törvénytervezet értelmében azok, akik a járványügyi karantén megsértésével gondatlanságból több ember halálát okozzák. Egy másik tervezet értelmében a kormány rendkívüli állapotot hirdethet ki, ha a járványhelyzet úgy diktálja, a valótlan hírek szándékos terjesztőire pedig ötévi börtön lesz kiszabható. (MTI)

Moszkva egy hete van zárlat alatt, az embereket arra kérik, hogy maradjanak otthon.

Oroszországban az elmúlt 24 órában 27 százalékkal emelkedett a fertőzések száma. Jelenleg 2 337 fertőzöttről tudnak hivatalosan. A járványnak 17 halálos áldozata van a jelentések szerint.

Megállíthatatlanul terjed a koronavírus a világban

Izraelben és Magyarországon is tovább nőtt szombaton az ismert fertőzöttek száma, miközben világszerte terjed a vírus.