Megállíthatatlanul terjed a koronavírus a világban

Izraelben és Magyarországon is tovább nőtt szombaton az ismert fertőzöttek száma – olvasható az MTI vonatkozó tudósításaiban.

Izraelben szombaton is tovább nőtt, de csökkenő ütemben a fertőzöttek száma – jelentette a helyi média. Az országban szombatra 3460-ra emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma az egészségügyi minisztérium közleménye szerint, ami péntekhez képest 420 új beteget jelent.

A betegek közül 1820 könnyebb esetet otthonában tartanak, 484-et pedig szállodákban helyeztek el. A fertőzöttek közül 50-en súlyos állapotban, lélegeztetőgépen vannak. A halálos áldozatok száma 12, pénteken ketten haltak bele a Covid-19 betegségbe.

Jelenleg naponta több, mint 5 ezer tesztet végeznek el a fertőzöttek szűrésére, és ezt a számot a jövő héten a tervek szerint napi 10 ezerre emelik. Harmincöt laboratórium végzi a vizsgálati anyag kiértékelését Izrael-szerte, de legtöbbjük még nem dolgozik éjjel, és a begyűjtött minták jelentős részét csak a következő napon vizsgálják – jelentette a a ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

Eközben 343-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, és meghalt egy újabb idős, krónikus alapbetegségekkel küzdő beteg – írta a koronavirus.gov.hu szombat reggel.

Azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, és 11-re nőtt a halálos áldozatok száma.

Összesítésük szerint a Magyarországon azonosított új koronavírus-fertőzöttek száma: 343. Közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnami és 329 magyar állampolgár. Az oldal adatai szerint a gyógyultak száma (34) péntekhez képest nem változott. Kórházi karanténban 87-en vannak, a mintavételek száma 10303. Kiemelték: a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. Az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és mindenki, aki teheti, maradjon otthon, és tartsa be a szabályokat, ajánlásokat, a szombattól életbe lépett kijárási korlátozásokat.

A péntek reggeli adatok 300 fertőzöttről, tíz halottról és 9275 mintavételről szóltak.

Tovább romló olasz helyzet

Meghaladta a tízezret szombat estére a Covid-19 halálos áldozatainak száma Olaszországban, így a járvány európai gócának számító ország gyászolja világszerte a betegség legtöbb áldozatát. A polgári védelem legfrissebb, szombat esti összesítése szerint a halálesetek száma 889-cel, összesen 10 023-ra emelkedett, míg az igazolt új fertőzések száma 86 498-ról 92 472-re nőtt. A héten pénteken 919-en, csütörtökön 712-en, szerdán 683-an, kedden 743-an, hétfőn pedig 602-en haltak meg a SARS-CoV-2 vírus okozta fertőzésben Olaszországban.

Szombatig az összes fertőzött közül 12 384 gyógyult meg, míg előző nap 10 950 volt a gyógyultak száma. Intenzív osztályon 3856-an vannak az előző napi 3732 után.

Egyesült Királyság: „csak” 20 ezer áldozat még jó lenne

A szombaton ismertetett adatok szerint egy nap alatt 260-nal emelkedett és átlépte az ezret az új típusú koronavírus okozta járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai tagozatának orvosigazgatója szombati sajtótájékoztatóján közölte:

nagyon jó eredmény lenne, ha 20 ezer alatt lehetne tartani a halálozások számát a járvány végéig.

Az NHS nyilvántartása alapján eddig 1019-en haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 nevu vírus okozta Covid-19 névre keresztelt betegségben.
A szombaton bejelentett 260 haláleset az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta.

A brit egészségügyi minisztérium szombat délutáni adatai alapján az előző napi 14 579-ről 17 089-re emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták az új típusú koronavírust. Előző nap Boris Johnson miniszterelnök és a Matt Hancock egészségügyi miniszter is bejelentette, hogy a betegség enyhe tüneteit észlelték magukon, és az ezután elvégzett koronavírustesztjük egyaránt pozitív lett. Johnson és Hancock az érvényes útmutatásnak megfelelően egy hétig tartó elkülönítésbe vonult és otthonról dolgozik.

Ugyancsak pozitív lett Chris Whitty angliai tisztifőovos koronavírustesztje. Whitty a brit kormány egészségügyi főtanácsadója is, és az elmúlt hetek mindennapossá vált sajtótájékoztatóin rendszeresen Johnson mellett állva vett részt.

A brit kormány Skócia-ügyi minisztere, Alister Jack szombaton bejelentette, hogy szintén elkülönítésbe vonult, mivel a Covid-19 betegség enyhe tüneteit észlelte magán, bár koronavírustesztnek még nem vetették alá.

A volt Szovjetunió területén is terjed a vírus

Oroszországban az elmúlt 24 órában 228-cal nőtt az új koronavírussal diagnosztizáltak száma, így szombaton összesen 1264 igazolt fertőzöttet tartottak nyilván, Szentpéterváron, illetve Moszkvában egy-egy koronavírussal kezelt beteg elhunyt.

Az északorosz város kormányzója szombaton jelentette be, hogy a város fertőző betegségekre szakosodott kórházában elvesztettek egy koronavírussal fertőzött beteget, a halál okát a boncolás után állapítják meg.

Az orosz operatív törzs közlése szerint 1264 fertőzött van 62 régióban, Moszkvában a fertőzöttek száma 62. Az elmúlt napban 4 ember gyógyult meg, így összesen 49 embert nyilvánítottak gyógyultnak.

Moszkvából 2 újabb halálesetet jelentettek, így eddig 5, koronavírussal fertőzött beteg vesztette életét az orosz fővárosban.

Ukrajnában Andrij Demcsenko, a határőrszolgálat szóvivője szombaton arról tájékoztatott, hogy az ország határain gyalogosan, illetve személyi járműveken továbbra is át lehet haladni. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön jelentette be, hogy péntek éjféltől beszüntetik az ukránok hazaszállítását külföldről légi úton és vasúton, valamint autóbuszokkal, azaz Ukrajna lezárja határait saját állampolgárai előtt is.

Demcsenko hozzátette, hogy a határátkelőkhöz gyalog érkezőket buszokkal szállítják át. Szavai szerint szombaton már nem voltak sorokban kígyózó emberek a határokon, ami pénteken a lengyelországi átkelőknél látható volt. Hozzátette, hogy az elmúlt napban négyszer annyian akartak gyalog belépni a határokon Ukrajnába, mint a megelőző napokban. Megerősítette, hogy vasárnap várható Moszkvából egy vonat érkezése az országba ukrán utasokkal. A vonat pénteken indult el Kijevből Moszkvába, zömében orosz állampolgárságú utasokkal, és visszafelé ukrán utasokat szállít az orosz fővárosból Kijevbe. Az ukrán határőrszolgálat által közölt adatok szerint pénteken 37 300 ukrán tért haza külföldről, csaknem kétszer többen, mint a megelőző napon.

Közben a helyi kormányzóság egyik vezető tisztségviselője közzétette, hogy a nyugat-ukrajnai Ternopil megyében 21 egészségügyi dolgozó, köztük hét orvos fertőződött meg koronavírussal.

Törökország: korlátozták a közlekedést

Törökország szombaton leállította a nagyvárosok közötti távolsági vasúti közlekedést, és korlátozták a belföldi repülést, Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig arra szólította fel az embereket, hogy maradjanak otthon az új típusú koronavírus terjedésének megfékezése érdekében.

Erdogan arra kérte az embereket, vonuljanak önkéntes karanténba, csak vásárolni és egyéb fontos esetekben lépjenek ki az ajtón. Törökországban 5698 fertőzött van, és 92 ember halt bele a vírus okozta Covid-19 névű betegségbe.

Az ellenzéki, kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) vezetője szerint mindazonáltal az önkéntes karantén nem elég, kötelező kijárási korlátozásokat kell bevezetni. Kemal Kilicdaroglu szerint a kormány sorsukra hagyja az embereket, ha rájuk bízza, hogy otthon maradjanak, de nem garantálja, hogy megélhetésük biztosított legyen.

A Turkish Airlines légitársaság vasárnaptól április 17-ig leállítja a nemzetközi járatokat 14 török nagyvárosba. Antalya, Diyarbakir, Ankara, Erzurum, Gaziantep, Iztambul, Izmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun Trabzon és Van között pedig ugyan továbbra is közlekednek majd repülőgépek, de csak azok szállhatnak majd fel rájuk, akiknek hivatalos igazolásuk van a helyi kormányzótól arról, hogy utazhatnak, ám egyelőre jegyet foglalni nem lehet rájuk. A Pegasus Airlines légitársaság a török légügyi hatóság utasítására hivatkozva április 30-ig leállította belföldi járatait.

Ali Yerlikaya, Isztambul kormányzója is bejelentette, hogy szombat délutántól leállítják a nagyvárosok között közlekedő buszjáratokat.
Törökországban pénteken Rize tartományban egy várost és négy falut, szombaton pedig további két települést helyeztek vesztegzár alá Yozgat és Van tartományban. Az országban már korábban korlátozták a különösen veszélyeztetett idősebbek mozgását, bezárták a parkokat, éttermeket és bárokat is.

Irán: egyelőre nem látni a fertőzések végét

Tovább nőtt az új koronavírus iráni fertőzöttjeinek és halálos áldozatainak száma szombaton, miközben a Közel-Keleten is egyre jobban terjed a járvány miatti félelem.

Az iráni hatóságok szombaton bejelentették, hogy 139 új halottal és 3076 új esettel 2517-re nőtt a halottak és 35 408-ra a fertőzöttek száma. Irán a világjárvány egyik gócpontja.

Haszan Róháni iráni elnök az állami televízióban azt állította: az ország egészségügyi rendszere erős, és a járvány további terjedése esetén is képes lesz megbirkózni a nehézségekkel.

Jordánia bejelentette, hogy meghalt az első koronavírusos beteg, egy, a nyolcvanas éveiben járó nő, akinek egyéb egészségügyi problémái is voltak. A királyságban hivatalosan 235 fertőzött van. Jordánia március 21-én határozatlan időre lezárta határait.

A szaúdi légitársaság jelezte: a március 29-i héten rendkívüli járatokat indít Szaúd-Arábiából Nagy-Britanniába, hogy a sivatagi királyságban tartózkodó brit állampolgárok hazatérhessenek. Washington is hasonló megállapodáson dolgozik Rijáddal. Szaúd-Arábiában 1104 fertőzöttről és 3 halálos áldozatról tudni.

A koronavírusról is szó esett a Bassár el-Aszad szíriai elnök és Abu-Dzabi trónörököse, Sejk Mohamed bin Zajed an-Nahajan közötti telefonbeszélgetésen péntek este – számolt be a szíriai állami hírügynökség. Szíriában hivatalos adatok szerint mindössze öt koronavírus-fertőzött van.

A jemeni lakosság is tart a koronavírus-járványtól, annak ellenére, hogy eddig sem a kormány, sem a húszi lázadók felügyelete alatt álló területekről nem érkezett hír fertőzöttekről – mondta el egy kormányzati tisztségviselő. A forrás szerint egyre több család kerüli a tengerpartokat az ország déli részén található Ádenben. A korábban zsúfolt strandokon most alig lézeng valaki – mondta. Bár a biztonsági erők elrendelték a boltok és a piacok lezárását, a tengerpartokon nem vezettek be korlátozást.

Egymillió maszkkal a vírus ellen

Michael Rubin különlegesen értékes alapanyagokból tervezi, hogy megvalósítja adományát.