12 és félezer halott: gyásznap Olaszországban, mindenki megállt egy percre

Félárbocra engedték a nemzeti zászlókat egész Olaszországban, délben egyperces csenddel emlékeztek a koronavírus-járvány több mint 12 428 halálos áldozatára – írja az AFP.

Azután hirdettek gyásznapot, hogy az elmúlt hónapban a koronavírus-járványba többen haltak bele az országban, mint bármely más katasztrófába a második világháborút követően. A 60 milliós országban halt meg a világjárvány összes áldozatának mintegy harmada.

Az első tömeges megbetegedést február 21-én észlelték Lombardia tartományban. Másnap halt meg a vírus első olasz áldozata. Március elejére már az egész országban jelen volt a COVID-19.

„Ez a vírus egy olyan sérülés, amely az egész országot sújtja. Együtt túl leszünk ezen”

– mondta Virginia Raggi, Róma polgármestere az áldozatok emlékére délben tartott országos egyperces néma csend után.

A Vatikánban is félárbocra eresztették a sárga-fehér zászlót, szolidaritásul az olasz áldozatok iránt.

Italy Honors Coronavirus Victims With A Minute’s Silence | NBC News

The mayor of Rome joined mayors across Italy in holding ceremonies to honor the almost 12,000 Italians who have died from COVID-19.” Subscribe to NBC News: h…

Az olasz kormány három hete példa nélküli lezárásokat rendelt el, hogy megakadályozzák a vírus terjedését, amely mára már több mint százezer embert fertőzött meg az országban.

A pénzügyi veszteség, amelyet a gazdaság szinte egészének kényszerített leállása okoz, azzal fenyeget, hogy az EU harmadik legnagyobb gazdasága évtizedek óta nem látott recesszióba zuhan.

A kormány hétfőn arról döntött, hogy legalább április közepéig kitolja a teljes lezárás végét, vagyis a Húsvétot (és a Pészach-ot) is karantén alatt töltik az olaszok.

Az üzletek és az éttermek nem számíthatnak arra, hogy május előtt kinyithatnak, és senki sem tudja megmondani, hogy mikor tér vissza az élet az egy hónappal ezelőtti állapothoz.

„Az áldozat, amit meghozunk akkor, amikor betartjuk a kérést és otthon maradunk, az ahhoz szükséges, hogy mindannyian megmeneküljünk. Meg kell tennünk azokért, akik életüket vesztették, és azokért, akik az életüket kockáztatják azzal, hogy értünk dolgoznak: az orvosok, a nővérek, a boltok dolgozói”

– mondta a római polgármester.

A Poliambilanza kórház intenzív osztálya, Brescia, Lombardia. Fotó: EPA/ANDREA FASANI

A milánói Luigi Sacco kórház fertőző betegségek osztályának vezetője ugyanakkor optimista.

„Olyan benyomásunk van, hogy gyengül a világjárvány”

– mondta Massimo Galli az olasz rádiónak.

Olaszország hétfőn 812, kedden 837 halálesetet jelentett. Az egynapos rekord 969 volt pénteken – ez a világon a legmagasabb napi halálozási adat egy országra vonatkozóan.

Lombardiában csökkent, országosan ingadozik az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, amely egy nap alatt 4 053-mal emelkedett, elérve a 105 792 fertőzéses esetszámot.

Ez a második legrosszabb adat, jelenleg az Egyesült Államokban a legmagasabb a fertőzöttek száma, 164 610, a halottaké viszont 3 173, szemben a 12 428 olasz halottal. Ez a legrosszabb adat a világon, ezt követi Spanyolország 8 189 halottal.

A gócpont Lombardiában az azonosított fertőzöttek száma napok óta fokozatosan csökken: az utóbbi egy nap alatt 1047 volt a számuk a huszonnégy órával korábbi 1157-hez képest.

Az olasz Közegészségügyi Hivatal (Iss) szerint az adatok stabilizálása a tetőzést jelzi, az ezt követő csökkenést vetítve előre, amely további heteket vehet igénybe.

Mint arról beszámoltunk, a türelem elkeseredésbe csapott át Olaszországban, ahol a lassan egy hónapja tartó karantén miatt sokan állítják, kifogytak a pénzből és az élelmiszerből. A szegényebb délen különösen rossz a helyzet, hiszen a főleg turizmusból és vendéglátásból élő helyiek bevételei megszűntek a járvány miatt.

„Tűrőképességünk határán vagyunk” – üzenik a karanténban levő olaszok

A türelem elkeseredésbe csapott át Olaszországban, ahol a lassan egy hónapja tartó karantén miatt sokan állítják, kifogytak a pénzből és az élelmiszerből.  

Egy Milánóban élő magyar nő arról számolt be a Neokohnnak, hogy ő már három hete nem mozdult ki a lakásából, a legtöbben szigorúan betartják a karantént. A boltokba hőmérés után engedik be a vásálókat, és arra kérik őket, hogy viseljenek maszkot. A legtöbben szomorúak és kilátástalanok a jövőt illetően.