„Tűrőképességünk határán vagyunk” – üzenik a karanténban levő olaszok

A türelem elkeseredésbe csapott át Olaszországban, ahol a lassan egy hónapja tartó karantén miatt sokan állítják, kifogytak a pénzből és az élelmiszerből.  

Videók tucatjai lepték el az olasz közösségi oldalakat, amelyekben elkeseredett lakosok pénz és étel adományokat kérnek a kormánytól. Bár a szakértők szerint a járvány némi lassulást mutat, a lakosság egyre türelmetlenebb — számolt be a Sky News római tudósítója.

A szegényebb délen különösen rossz a helyzet, hiszen a főleg turizmusból és vendéglátásból élő helyiek bevételei megszűntek a járvány miatt. Felkerült egy videó az internetre, amin egy férfi egy bezárt bank előtt kiabál a rendőrökkel. Az elkeseredett családfő a bank bezárása miatt nem tudta felvenni az édesanyja nyugdíját, amely most a család egyetlen bevétele.

Egy másik széles körben elterjedt videón egy fiatal apuka a miniszterelnökhöz intézte a szavait.

„Már 15-20 napja  vagyunk bezárva és elértük a tűrőképességünk határát. Néhány nap múlva már kenyér se lesz a lányom számára, és még sok gyerek lesz hasonló helyzetben. Megfogjátok ezt bánni, mert forradalmat fogunk kirobbantani”

— jelentette ki az elkeseredett férfi.

Palermóban a rendőrséget több helyen bolti lopáshoz kellett riasztani, miután többen így próbáltak ételt szerezni. Az interneten több csoport alakult, amelyek szupermarketek kifosztását tervezik.

„Minél hosszabb idő telik el annál inkább fogynak a családok tartalékai. Ez arra enged következtetni, hogy egyre több problémával kell majd szembenézni”

— mondta Leoluca Orlando, Palermo polgármestere, akit aggodalommal tölt el, hogy egyre több bűnszervezet próbálja kihasználni az emberek kétségbeesését.

Giussepe Conte miniszterelnök 25 milliárd eurót különített el a bajba jutott családok és üzletek megsegítésére, viszont sokan azt mondják, hogy még semmit sem láttak ebből a pénzből. Ráadásul rengeteg munkás van az országban, akik nincsenek bejelentve, így nem is kaphatnak semmit a támogatásból.

Délen a vírus nem végzett akkora pusztítást, mint északon viszont ebben a régióban sokkal nehezebb gazdasági helyzetbe kerültek az emberek. A lezárás elvileg április 3-áig tartott volna, de a kormány határozatlan időre meghosszabbította.

Olaszországban már 10 ezer fölé nőtt a halottak száma és még nem látszik a járvány vége. Mivel nincs védőoltás ezért az egyetlen megoldás a terjedés ellen a karantén. Azonban Dél-Olaszországban sokan úgy érzik, hogy az élet teljes leállítása az, ami a túlélésüket leginkább veszélyezteti.