A koronavírus sem állíthatja meg az alijázást

A világjárvány sem tántorítja el az Izraelbe érkező új bevándorlókat, akik a nehezített beutazás ellenére továbbra is százával érkeznek – számolt be a JTA

Aviva Karoly és férje, Tzvi New Yorkban nőttek fel cionista családokban és egész életükben arról álmodtak, hogy egyszer Izraelbe alijáznak. Már évek óta készültek a költözésre, ami azonban pont a koronavírus kitörésének időpontjára esett.

„Nem tudtuk, hogy eltörlik-e a járatunkat, amivel Izraelbe mentünk volna. Senki nem tudta megmondani, hogy mire számítsunk ha megérkezünk, hogy mi lesz a biztosításunkkal, hogy értünk jön-e bárki a reptérre. Annyi tanácsot kaptunk, hogy mindenre legyen B-tervünk” – mesélte Karoly.

A Karoly-család az érkezés után. Fotó: JTA

Sok család került hasonló helyzetbe. A Jewish Agency adatai szerint március eleje óta 800 új bevándorló érkezett Izraelbe és további 200 embert várnak április 8-áig.

A járvány miatti szigorú intézkedések a bevándorlást is érintik. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az izraeli betegek közel fele külföldön kapta el a betegséget. Ennek következtében az izraeli kormányzat elrendelte, hogy minden külföldről érkező személynek két hétre otthoni karanténba kell vonulnia. Ez pedig érinti az új bevándorlókat is.

A Karoly-család jelenleg is karanténban van, de szerencséjükre megérkezésükkor már el volt rendezve, hogy hová költözzenek. Azonban nem minden új bevándorlót várja kész otthon vagy segítőkész rokonság. Nemrég érkezett egy 72 fős etióp csoport, akiket egy átalakított kollégiumban helyeztek karantén alá.

A teljes leállás miatt a Karoly-család tagjai nem kaptak új személyi igazolványt, és bankszámlát sem nyithattak. A házaspár elmondása szerint a szomszédaik nagyon segítőkésznek bizonyultak.

A 23 éves Miriam Yifrach Bostonból érkezett Izraelbe és elmesélte, hogy miután leszállt a gépe, maszkban és védőfelszerelésben várták a szinte teljesen üres reptéren. A lány egy jeruzsálemi albérletben tölti a karantént, de elmondása szerint nem bánta meg, hogy a járvány ellenére is vállalta a költözést.

Joel és Tsipporah Adelman szintén az Egyesült Államokból érkeztek és Jeruzsálemben már várta őket a családjuk. A házaspár már évtizedek óta tervezte a költözést, amitől a járvány sem tántoríthatta el őket.

Mit tanulhatunk Izraeltől a vírus elleni védekezés terén?

„A mai világban minden ország tanulhat egymás jó szokásaiból. Érdemes feljegyezni, mit csinál Izrael, és tanulni belőle”.