Koronavírus: Kétszer 12 millió forintról megítéléséről döntött a Mazsök

Saját forrásból támogatja a zsidó kórházakat, idősotthonokat és szociális hálózatokat, illetve segít a holokauszt túlélők egészségügyi ellátásában a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány. A kezdeményezésről Szabó Györgyöt, a kuratórium elnökét kérdeztük.

Miről szól az egészségügyi és szociális intézmények támogatása?

Mint minden kórházat és szociális intézményt, a zsidó hitközségek kezelésében lévőket is jelentős próbatétel elé állítja a koronavírus-járvány, ami miatt szükség van többletforrásokra. A Mazsök döntése ezekhez a megnövekedett költségekhez igyekszik hozzájárulni.

Mely intézmények kapnak támogatást és mekkora összeget?

A Mazsihisz tulajdonában álló amerikai úti Szeretetkórház 5 millió forintot, az EMIH által működtetett legnagyobb magyarországi idősotthon hálózat, az Olajág Otthonok szintén 5 millió forintot és két vidéki zsidó intézmény, a szegedi, illetve a pécsi zsidó idősotthonok 1-1 milliót forint támogatást kapnak. Természetesen jelen támogatáson belül a nyertes szervezet egyéb más fel nem sorolt egészségügyi intézményének is juttathat a védőfelszerelésekből és az egyéb a védekezést szolgáló eszközökből.

Milyen forrásból adják az összeget?

Fontos tudni, hogy a Mazsök saját vagyonából ítélte oda az összeget, tehát ilyen tekintetben ez nem egy állami juttatás a Mazsökön keresztül. Úgy ítéltük meg, hogy közalapítványunk egyik fő feladatának, a holokauszt túlélők megsegítésén túl, elengedhetetlen azon intézmények támogatása, melyek oroszlánrészt vállalnak időseink gondozásában és egészségügyi ellátásában.

Szabó György, a Mazsök elnöke

Honnan jött a kezdeményezés?

Bár az ötlet tőlem származik, de a kuratórium egyöntetű támogatását élvezi, az indítványt ellenszavazat nélkül hagyta jóvá. 

Van e terv további támogatásra?

Tekintve, hogy egyelőre senki nem tudja ennek a járványnak a kifutását és következményeit, a Mazsök készen áll a magyarországi zsidó közösség további segítségére, amennyiben arra szükség lesz. A keret nyitott, ha szükség lesz további forrásra, gondoskodni fogunk róla, hogy azt megtaláljuk. 

„Mintha háború lenne, csak lövések nélkül” – kríziskezelés a zsidó közösségben

Hogyan készülnek a következő hetek megpróbáltatásaira hazai zsidó intézmények biztonsági, szociális, logisztikai, kulturális és spirituális értelemben?