Hogyan érinti a koronavírus a zsidó vallásgyakorlatot?

Nagy port kavart Argentinában a vírus első zsidó áldozatainak hamvasztása, míg Izraelben a nagy tekintélyű Kanievsky rabbi arra szólította fel a közösség tagjait, hogy ne minjenben imádkozzanak.

Az argentin koronavírus első zsidó áldozatát a helyi hatóságok a zsidó közösség tiltakozásai ellenére elhamvasztották – írja a Jewish Telegraphic Agency.

Ruben Bercovich, 59 éves üzletember és három gyermek édesapja, csütörtökön halt meg Resistenciában, az északi Chaco tartomány fővárosában. Bercovich, a BercoMat építőanyag-gyártó cég tulajdonosa március 9-én tért vissza Argentínába az Egyesült Államokba tett látogatása után.

A zsidó vallási törvények szerint a halottak elhamvasztása nem megengedett, de az argentin hatóságok szerint ez a bevált gyakorlat a betegség további terjedésének elkerülése érdekében. A tisztviselők párbeszédet kezdtek az argentin rabbikkal a lehetséges kompromisszumot illetően.

A rabbik és a kormánytisztviselők már így is kompromisszumra kényszerültek a mikvék, vagyis zsidó rituális fürdők nyitvatartásának kérdésében. Azoknak, akik használni kívánják, a kormánytól kell egy igazolást beszerezniük, amely abban az esetben teszi lehetővé számukra a fürdőbe lépést, ha megfelelő egészségnek örvendenek.

Bercovich aktívan tevékenykedett Chaco zsidó közösségi intézményeiben, és a Makkabi Játékokon Argentínát képviselte golfban.

New York-i polgármester: Vagy bezárják a zsinagógákat, vagy mi fogjuk, de véglegesen

A koronavírus-korlátozásokat be nem tartóknak súlyos szankciókat helyezett kilátásba Bill de Blasio, miközben Trump elvetette a New York-i karantén bevezetésének ötletét.

Szintén a zsidó hagyományokhoz kapcsolódik, hogy a nagy tekintélyű Chaim Kanievsky rabbi arra szólította fel a közösség tagjait, hogy ne minjenben imádkozzanak.

A Bnei Brakra jellemző magas fertőzöttségi szint fényében a város számos rabbija beszélt a haredi vezetővel, aki arra utasította a közösség híveit, hogy egyedül imádkozzanak.

Kanievsky rabbi azzal magyarázta döntését, hogy:

„Ez pikuách nefes [életmentés kérdése]”.

Sábát előtt pénteken Bnei Brak polgármestere, az otthoni karanténban tartózkodó Avraham Rubinstein különleges felhívással fordult a lakosok felé a koronavírus terjedésével összefüggésben:

„Sajnálatos módon nagyjából 300 koronavírusos beteg van Bnei Brakban. Ez egy heveny fertőzöttségi arány és az egész országban a legnagyobb veszélyt rejti magában. És az előrejelzések ennél is jóval riasztóbbak. Ideje felébredni! A város rabbijai és nagyszerű tanárai arra intenek: mindenki hagyja abba a szabályok kijátszását 10-nél több emberrel rendezett minjenekkel, és legyenek szigorúak a megfelelő távolság fenntartásában”.

Fallal „védené” magát a koronavírustól Ramat Gan lakossága

Az ultraortodox zsidók körében világszerte magas a koronavírusos megbetegedések száma, ami miatt még Izraelben is vádaskodások kezdődtek.