EU: továbbra is garantálni kell az alapvető emberi jogokat

A menekültek emberi jogainak az európai uniós tagállamok külső határain történő tiszteletben tartására hívott fel az Európa Tanács migrációs és menekültjogi képviselete az Európai Unió alapjogi ügynökségével (FRA) közösen közzétett nyilatkozatában.

A nyilatkozat egyben útmutatóként szolgál az unió 27 és az Európa Tanács 47 tagállamának, hogy megfelelő óvintézkedésekkel akadályozzák a koronavírus-járvány terjedését, az emberi jogok tiszteletben tartásával egy időben.

Az állásfoglalás kihangsúlyozza, hogy a határvédelem, a közrend és közegészségügy védelme csakis az alapvető jogok garantálása mellett valósulhat meg.

Továbbá iránymutatást ad azzal kapcsolatban, milyen jogorvoslati lehetőségek léteznek az erőszakos hatósági fellépések ellen, és milyen szabályok vannak érvényben illegális határátlépések esetében.

Iránytűként szolgálhat mindemellett az FRA és az Emberi Jogok Európai Bíróságának jogi kézkönyve, amely segít a tagállomoknak tájékozódni abban, hogyan lehet tiszteletben tartani a visszaküldés tilalmat, illetve, hogy mit lehet tenni a legkiszolgáltatottabbak, különösen a kísérő nélküli gyermekek támogatása érdekében – áll a nyilatkozatban.

Ezenfelül az Európa Tanács kínzás és embertelen bánásmód megelőzésével foglalkozó bizottsága felhívta a tagállamok figyelmét a karaténban tartott emberek méltóságának és emberi jogaik tiszteletben tartására.

Mint arról írtunk, az Európa Tanács egyik vezetője épp a napokban hívta fel a figyelmet arra: a kormányoknak ragaszkodniuk kell az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglaltak betartásához is, amikor új rendeleteket fogadnak el a koronavírus-járvány okozta válság kezelésére.

A zsúfolt görög menekülttáborokat drámaian fenyegeti a koronavírus

Az EU 42 ezer menedékkérő evakuálására szólított fel, mert a zsúfolt táborokban a legyengült emberekre komoly veszélyt jelent a vírus.