A zsúfolt görög menekülttáborokat drámaian fenyegeti a koronavírus

Az Európai Unió 42 ezer görögországi menekült evakuálására szólított fel, akik jelenleg zsúfolt menekülttáborokban élnek, például Leszbosz szigetén – írja a The Guardian.

Az Európai Parlament egyik bizottsága szerint a 42 ezer ember evakuálása egy sürgős megelőző intézkedés, amely számos embert megmenthet a vírusfertőzés okozta haláltól.

Az első igazolt koronavírusos eset a görög szigeteken egy nő volt Leszboszról. Brüsszelben attól tartanak, hogy ha a koronavírus egy zsúfolt menekülttáborban terjedni kezd, az közegészségügyi vészhelyzetet okozna, mert ott tízezrek élnek nem megfelelő higiéniai körülmények között, gyakran áram, fűtés és vezetékes víz nélkül.

„A táborok lakói közül sokan már eleve legyengült állapotban vannak a rossz körülmények miatt. Nincs lehetőség elkülönítésre, vagy az egymás közti távolság betartására, ahogy megfelelő higiéniai körülményeket sem lehet biztosítani”

– mondta Juan Fernando López Aguilar spanyol szocialista EP-képviselő, a parlamenti bizottság egyik tagja.

Lockdown Camp Moria (Lesbos, Griechenland)

Auf Lesbos wurde das extrem überfüllte Camp für Geflüchtete nun wegen Corona abgeriegelt. Während sich das europäische Festland in der Corona-Starre befindet…

A képviselő szerint összesen hat intenzív osztályos ágy áll rendelkezésre Leszbosz szigetén a helyi lakosság és a menedékkérők számára. A hírhedt Mória táborban csaknem húszezren vannak összezsúfolva egy 2200 fősre tervezett helyen.

„Amennyiben az EU képtelen azonnal lépni, a helyzet kezelhetetlen lesz a görög szigeteken, számos halálesettel. Ez egy vészhelyzet és az EU-nak ennek megfelelően kell cselekednie”

– tette hozzá a spanyol szocialista EP-képviselő.

A politikus szerint először a 60 év felettieket kellene evakuálni, azt azonban nem közölte, hogy egy másik tagállamba, vagy Görögország szárazföldi részére.

Az Európai Bizottság azt közölte, hogy Görögországgal közösen dolgoznak a vészhelyzeti terven, amely kezelni tud egy esetleges koronavírus-kitörést a szigeteken. A bizottság szóvivője azt mondta, a görög hatóságok lépéseket tesznek, hogy megakadályozzák a fertőzés terjedését, például ellenőrzik az érkezők testhőmérsékletét, megtiltják a látogatásokat, rendszeresen tisztítják a közösségi tereket, valamint kialakítottak karantént és ellátó részleget.

Törökország mégis inkább lezárja határait az EU felé

Erdogán meggondolta magát.

A szóvivő arról is beszélt, hogy azt kérik a tagállamoktól, fogadják be a szülő nélküli gyereket a görög szigetekről. Hét ország jelezte eddig, hogy befogad 1600 gyereket.

Görögországban hétfőn vezettek be teljes zárlatot, az embereknek otthon kell maradniuk, csak nélkülözhetetlen okból mehetnek ki.

Ylva Johansson, a migrációs ügyek és uniós belügyek biztosa arról beszélt, hogy a menekültügyi kérelmek elbírálása számos tagállamban lelassult.

„Számos tagállam leállította a menekültügyi eljárásokat, mert nem akarnak személyes találkozókat a menedékkérőkkel, ezért az interjúk is elmaradnak velük. Néhány tagállam elkezdett online megoldásokat kidolgozni erre, de ez is késlekedést jelent”

– mondta a biztos.

Az utazási tilalmak azt is megnehezítik, hogy az elutasított menedékkérők visszatérhessenek származási országukba.

Enyhülnek vagy durvulnak a fegyveres konfliktusok a járvány idején?

A nagyhatalmak minden energiáját leköti a koronavírus elleni harc, így a harmadik világ országai magukra maradhatnak.