Úgy tűnik, Netanjahu és Ganz egységkormányt alakít

Megállapodott a két politikai rivális Izraelben az egységkormány létrehozásáról. Netanjanu marad a miniszterelnök másfél évig, addig Ganz külügyminiszter lesz, majd átveszi a kormányfői posztot – írja a The Times of Israel.

Ganz a Knesszet elnöke lesz, amíg megalakul az új egységkormány. Az általa vezetett Kék-Fehér párt felbomlott, mert Jair Lapid és Mose Jaalon nem tartott Ganz-cal, inkább ellenzékbe vonulnak.

Lapértesülések szerint Ganz megegyezett Netanjahuval egy egységkormányról, amelyben elsőként külügyminiszter lesz, majd 2021 szeptemberében átveheti a miniszterelnöki posztot Netanjahutól.

Ganz döntése, hogy egyesíti erőit Netanjahuval, a Kék-Fehér párt felbomlásához vezetett. A pártszövetség második embere, a Jesh Atid vezetője, Jair Lapid, korábbi párttársaival inkább ellenzékbe vonul.

Ganz Netanjahut választotta Lapid helyett – kommentálta a hírt a 12-es csatorna.

Netanjahu és Ganz ismét tárgyalnak az egységkormányról

Eközben Izraelben ma reggelre 2666-ra nőtt a megbetegedések száma. Az érintettek közül 39 állapota igen súlyos.

Lapid állítólag azt mondta Ganz-nak, hogy inkább legyen egy negyedik választás, mint hogy a Kék-Fehér partner legyen Netanjahu hatalmon tartásában.

Moshe Jaalon korábbi Telem pártjával szintén otthagyja a szövetséget, amelyben így egyedül a Ganz Hosen L’Jiszrael pártja marad benne.

A koalíció lapértesülések szerint 78-79 képviselőből áll majd a Likud, a Hosen L’Jiszrael , a Munkapárt, a Jamina, a Sász és az Egyesült Tóra Judaizmus politikusait foglalva magába.

Ellenzékbe kerül a Lapid vezette Jesh Atid, a Liberman vezette Jiszráel Béjtenu, a Merec és az Egyesült (Arab) Lista. Némi eltérés még lehet, a Telem két képviselője jelezte, hogy fontolgatják a csatlakozást a kormányhoz.