Netanjahu és Ganz ismét tárgyalnak az egységkormányról

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a Likud párt vezetője és Beni Ganz a Kék-Fehér párt első számú embere ismét a válság miatt szükséges egységkormány felállításáról kezdtek tárgyalásokat, miközben Izraelben ma reggelre 2666-ra nőtt a megbetegedések száma. Az érintettek közül 39 állapota igen súlyos.

„Felszólítom a nagy pártok vezetőit, hogy találják meg az együttműködés formáját, a felelős vezetését az izraeli társadalom érdekében ebben a válsághelyzetben” – fogalmazott Reuven Rivlin államelnök a két pártvezetőhöz intézett üzenetében.

„Tudom, hogy az álláspontok közt feszülő távolság igen kicsi, mindkét félnek el kell fogadnia a másik számára elengedhetetlenül fontos feltételeket, rugalmasságot kell mutatni, mert jelen helyzetben nincs más választásunk” – idézi Rivlint a The Jerusalem Post.

Az egyik kérdéses pont a két párt közti együttműködésben, hogy melyik fél kapja az igazságügyi minisztérium vezetését, szerdán mindkét fél tagadta, hogy a Likud átengedte volna azt a Kék-Fehér pártnak, ahogy az a kiszivárgott hírekben megjelent.

„A politikai helyzet meglehetősen egyszerű” – nyilatkozta egy Ganzhoz közelálló forrás szerda este. „Az egyetlen megoldás egy hat hónapra szóló egységkormány, melyet pártunk kívülről támogat, addig, amíg a koronavírus okozta helyzetet le nem győzzük. Ezután vagy sikerül megtartani az egységet, vagy új választások lesznek. Minden más lehetőség nonszensz” – tette hozzá.

A Likud párt ezzel szemben azt nyilatkozták, hogy nem érdekeltek egy külső támogatással bíró kormányban, hiszen ez esetben a Likudot terhelné egyedül a felelősség.

Mindeközben Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerdán tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az ország közel áll vírus miatti teljes zárlathoz.

„Ha nem tapasztalunk pozitív irányú változást, úgy nem marad más választásunk, mint a legszükségesebb élelmiszereken túli teljes zárlat”

– mondta Netanjahu, hozzátéve, hogy „Mindenki maradjon otthon. Otthon kell maradni, hogy életben maradjunk. Ha nem vigyázunk családjainkra, katasztrófa következhet”.

A miniszterelnök elmondta, hogy folyamatosan dolgoznak további gyógyászati segédeszközök beszerzésén és a kormány a gazdaságot megsegítő intézkedéseket is hamarosan napvilágra hozza. „Segíteni fogunk mindenkinek, erős a gazdaságunk, megvannak az eszközeink” – nyilatkozta Netanjahu, majd a közelgő Pészách, a több, mint háromezer évvel ezelőtti egyiptomi kivonulás történetét felemlegetve hozzátette: „túléltük a Fáraót, túléljük a koronavírust is.”

Vannak Bírák Jeruzsálemben

„Nem értek egyet az ultimátumokkal” – válaszolta hétfőn Juli-Joel Juriovics Edelstein házelnök a Legfelsőbb Bíróság bíróinak, mondván, akkor lesz legközelebb szavazás az izraeli parlamentben, amikor „a politikai helyzet világossá válik”.