Iráni norvég terrorista ellen emeltek vádat Dániában

Dániában terrorcselekmény előkészítése miatt vádat emeltek egy iráni származású norvég állampolgár ellen.

Dániában terrorcselekmény előkészítése miatt vádat emeltek egy iráni származású norvég állampolgár ellen, aki az iráni hírszerzésnek segített egy politikai gyilkosság megtervezésében – mondta el Lise-Lotte Nilas államügyész szerdán Koppenhágában.

A 40 éves, iráni származású norvég állampolgárt 2018 októberében tartóztatták le. Pere május 1-jén kezdődik a dán fővárostól nyugatra található Roskildében.

A vádirat szerint a vádlott információt gyűjtött és adott tovább az iráni titkosszolgálatnak. Ezt arra használták volna, hogy meggyilkoljanak egy Dániában élő iráni arab ellenzéki politikust. Teherán tagadta a vádakat.

A dániai titkosszolgálat 2018 őszén nagyszabású rendőri akciót indított a merénylet megakadályozására, amelynek keretében elvágták egy időre a fővárosnak helyet adó Sjaelland szigetet az ország többi részétől, és leállították a Svédországba és Németországba induló kompjáratokat is. A dán rendőrség munkáját a svéd és norvég hírszerzés is segítette.

A merényletet célpontja a Koppenhágától délnyugatra található Ringstedben élő iráni állampolgárok egyik vezetője lett volna, aki az Arab Küzdelem Ahváz Felszabadításáért Mozgalom (ASMLA) nevű iráni arab szakadár csoportosulás tagja. A szervezet célja, hogy független államot hozzon létre az Irakkal határos, olajban gazdag délnyugat-iráni Huzisztán tartományban, amelynek központja Ahváz városa.

Teherán a csoportot tette felelőssé azért a támadásért, amelyet 2018-ban hajtottak végre egy ahvázi katonai díszszemle során. A merényletben legalább 25 ember vesztette életét, és 60 sebesült meg.