A járvány önző lázadói: koronavírus-partik, megszegett karanténok

Németországban víruspartikat tartanak, Franciaországban a tengerparton napoznak, és Európa-szerte ezrek szegik meg a karantént. 

Egész Európában hatalmas gondot jelent a hatóságoknak, hogy a lakosság egy része rendszeresen megszegi a kijárási tilalmakat és nem hajlandó otthon maradni – számolt be az Associated Press.

Rendõr küldi el a tengerpartról a hullámlovasokat a baszkföldi San Sebastiánban
MTI/EPA/EFE/Javier Etxezarreta

Hiába az orvosi tanács, hogy a vírus egyetlen ellenszere a távolságtartás és a tömeges rendezvények szüneteltetése, Európa-szerte divatját éli a rendelkezések elleni lázadás.

Franciaországban a korlátozási bejelentéseket követően a lakosság napokig ugyanúgy folytatta a mindennapjait. A párizsiak például elindultak vidéki házaikba, annak ellenére, hogy a hatóságok kérték, hogy maradjanak Párizsba, hogy a vírus ne terjedjen át más régiókra. Végül a vezetés kirendelte a rendőrséget az állomásokra, hogy így akadályozzák meg a leutazást.

Párizs egyik külvárosában egy ember beleharapott a tömeget feloszlatni próbáló rendőrbe, mások pedig azzal fenyegetőztek, hogy leköpik az intézkedőket. A franciák 100 ezer rendőrt és katonát mozgósítottak arra, hogy betartassák a kijárási tilalom szabályait. Ennek ellenére 22 ezer embert kellett megbüntetni az elmúlt néhány napban, miután megszegték a rendelkezéseket.

A Riviéra strandjait is le kellett zárni, mivel az emberek a jó időben elárasztották a partot. Nizzában a koronavírussal fertőzött polgármester éjjeli kijárási tilalmat rendelt el.

Így büntetik 135 euróra azokat, akik engedély vagy ok nélkül kimennek az utcára Párizsban: 

„Vannak, akik kis hősöknek képzelik magukat, amiért megszegik a szabályokat. Nem vagy hős, csak ostoba, aki saját magadat is veszélybe sodrod” – üzente Christophe Castaner francia belügyminiszter a lázadóknak.

Spanyolországban már helikopterekkel pásztázzák a városokat, hogy rajtaüssenek a szabadtéri illegális rendezvényeken. Európában Olaszország után itt a legsúlyosabb a vírushelyzet, ennek ellenére a lakosság egy része nem tartja be a karantént.

Katalóniában a rendőrség lefotózott egy férfit, aki pórázon vezette a kecskéjét, mivel egyedül a sétáltatók mehetnek ki az utcára. Az ilyen különös epizódoktól függetlenül állandóan kéri a rendőrség az embereket, hogy viselkedjenek felelősségteljesen.

Egy spanyol férfi dinoszaurusznak öltöve próbálta megszegni a kijárási tilalmat: 

Markus Söder bajor miniszterelnök pedig  arról számolt be, hogy a fiatalok koronavírus-partikat tartanak, többen szándékosan ráköhögnek az idősekre és még mindig rengeteg összejövetelt tartanak.

Magyarországon is hasonló jelenségekről számoltak be. A Hiros kecskeméti hírportál írt arról, hogy a

városban néhány fiatal szándékosan, „viccből” leköhögi az embereket.

A lap újságírójának elmondása szerint munkából jövet egy zebránál várakozott, mikor 5-6 fiatal váratlanul bekerítette és belekrákogtak a nyakába, arcába. Az újságíró bejelentést tett a rendőrségen, ahol annyit reagáltak, hogy a fiatalok bizonyára csak „heccnek szánták” az akciót.

Miért most kell cselekedni? – Ez az eddigi legfontosabb cikk a koronavírusról

A megelőzésnek egyetlen módja van: a társasági távoltartás. Nem holnap. Ma. Mostantól kezdve a lehető legtöbb embert otthon kell tartani.