Tolvajokat fogtak a Notre-Dame katedrálisban

A két ittas férfi köveket akart lopni a felújítás alatt álló párizsi Notre-Dame székesegyházból. 

A The Parisien című napilap vasárnap jelentette, hogy a biztonsági őrök két ittas férfit találtak a napokban a katedrálisban, amely tavaly áprilisban rongálódott meg súlyosan a tetőszerkezetében kiütött tűz miatt.

A lap szerint az építési területre behatoló férfiakat kedden egy vitorlavászon alatt találták meg az őrök. A tolvajok köveket akartak lopni a templomból, hogy eladják azokat.

Andre Finot, a katedrális szóvivője elmondta, hogy már a feketepiacon árulják a több mint 800 éves gótikus székesegyház köveit. Az interneten pedig sok hamisítvány is feltűnt.

A pusztító tűzvész utáni helyreállítási munkálatokat hétfőn állították le a Notre-Dame székesegyházban a koronavírus-járvány terjedése miatt. Ezt megelőzően naponta mintegy száz munkás dolgozott a templomban.

A munkával azért álltak le, mert a meglévő fertőtlenítési lehetőségek nem garantálták az építkezésen dolgozók biztonságát.

A megerősítési munkákat az eredeti tervek szerint az első félév végén fejezték volna be. Rövidesen kezdődött volna a munkák legkényesebb szakasza, a tűzvész előtt a székesegyház köré emelt állványzat lebontása.

Notre-Dame és a zsidók

A legendás párizsi épület füstölgő falai a kereszténységnek a zsidósághoz fűződő ellentmondásos kapcsolatáról is mesélnek.