Rendeletet hozott a mozgás korlátozására az izraeli kormány

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy a hatóságok jogi lépéseket fognak tenni az Egészségügyi Minisztérium koronavírus megfékezésére hozott szigorú irányelveit megszegő, otthonaikat elhagyó izraeliek ellen – írja az Ujkelet.live.

„Tegnap arra kértelek titeket, hogy hallgassatok az Egészségügyi Minisztérium irányelveire, és maradjatok otthon” – mondta Netanjahu a TV-ben közvetített nyilatkozatában. „A kormány ma este jóváhagyja a sürgősségi rendeleteket a mozgás korlátozására vonatkozóan. Ez nem kérés, ez nem javaslat, hanem kötelező érvényű, amelyet be kell tartani”. A miniszterelnök azt mondta, egy hétig lesz érvényben, a héber médiában közöl dokumentum szerint április 20-ig. Az intézkedéseket a kabinet egyhangúlag jóváhagyta.

A rendeletek szerint csak az alábbi tevékenységek céljából lehet elhagyni a lakást: 1. dolgozni menni és visszatérni; 2. élelmiszerek, gyógyszerek, a szükséges termékek beszerezése és alapvető szolgáltatások igénybevétele; 3. orvosi kezelés; 4. véradás; 5. részvétel tüntetéseken; 6. Nem szervezett sporttevékenység öt főnél nem nagyobb csoportokban; 7. rövid séták a lakóhelyhez közeli területen anélkül, hogy közel kerülnének olyan emberekhez, akikkel nem él együtt; 8. esküvőn, temetésen vagy imán való részvétel; 9. segítség nyújtás olyan személynek, aki életkora, egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt segítségre szorul; 10. olyan létfontosságú igény kielégítése, amelyet az 1-9. pontok nem határoznak meg.

Mindezen tevékenységek során a polgároknak amennyire csak lehetséges, tartaniuk kell a két méter távolságot egymástól. Az ugyanabban a háztartásban tartózkodó embereknek nem kell tartaniuk ezt a távolságot egymástól. Ezenkívül legfeljebb két ember utazhat egy autóban, kivéve, ha ugyanabban a háztartásban élnek. A korlátozás nem releváns a létfontosságú munkahelyekre utazásra és az onnan való hazatérésre. A rendeléseket az épületen kívül, a bejárat mellett kell elhelyezni. A dokumentum nem határozza meg, hogy mi lesz a jogsértőkkel szembeni büntetés.

Csütörtökön a Közlekedési Minisztérium bejelentette, hogy tovább csökkenti a járatok számát.

A teljes cikk itt olvasható.

„Videohívásos széder” – a zsidó tradíciókat is felforgatja a koronavírus

A The Jerusalem Post szomorú képet fest arról, idén miként kell készülnie a zsidóságnak Pészach ünnepére.