Szupermaszkot fejlesztettek Izraelben a koronavírus elleni védekezéshez

Az ötletgazda korábban az izraeli hadseregnek szánt gázmaszkok fejlesztésében is részt vett. 

A koronavírus terjedésével párhuzamosan az elmúlt hetekben különösen megnőtt az szájmaszkok iránti kereslet. Miközben az N95-ös eszközök nem képesek teljesen megállítani a vírusrészecskék behatolását, levételüket követően akár több gondot is okozhatnak. Nem mellesleg a szemeket sem takarják el, pedig nemcsak az orron és szájon keresztül érheti fertőzés a tüdőnket.

A fentiek tükrében egy izraeli orvos Dr. Noam Gavriely hozzálátott egy új eszköz kidolgozásához, amit ViriMASK-nak nevezett el. A maszk filteres védelmet ad a száj és orr számára, emellett pedig a szemeket is védi. Kimosható és újrahasznosítható — derül ki az Israel21C cikkéből. Hatékonyságát illetően április közepén kezdődhetnek a laboratóriumi tesztek.

Várhatóan 50 dolláros áron kerül majd piacra a felszerelés, amihez két szűrő is jár majd. A használt szűrőkhöz speciális tárolózacskó jár. Újabb filtereket 2 dolláros áron lehet majd vásárolni hozzá.

„Február 3-án kezdtünk el dolgozni rajta, miután számos emailt kaptam a kínai beszállítóinktól, hogy találjunk nekik maszkokat” — mesélte Dr. Gavriely. „Mindenki papírmaszkot hord, azzal az illúzióval, hogy az megvédi őket. Pedig nem. Azt mondtam: oké, szükségünk van valamire, ami egyfajta ötvözetet jelent a gázmaszkok és arcmaszkok között”.

A maszk tervezője szerint nagy hangsúlyt helyeznek a kényelemre is, az eszköz belsejét puha szilikonszerű anyaggal bélelték, ráadásul mérete is személyre szabható. Egy 3D-s nyomtatással foglalkozó cég segítségével kísérleteznek az eszközzel, a gyártáshoz azonban még további engedélyekre van szükség.

Dr. Gavriely az 1980-as években a Harvard Közegészségügyi Iskolájában folytatott tanulmányokat, majd Bostonban szerzett ösztöndíjat. Később az izraeli Technion intézet professzoraként dolgozott, majd az Öböl-háború idején részt vett az izraeli hadsereg számára kifejlesztett gázmaszkok megtervezésében.

„Versenyfutásban vagyunk az első csomag legyártásához. De úgy gondolom, hogy minden rész megvan, hogy a puzzle összeálljon” — mondta az orvos, aki szerint a maszk áttörést hozhat az egészségügyi dolgozóknak, reptéri alkalmazottaknak, és azoknak is, akik karanténból szabadulhatnának ki az eszköz segítségével.

A ViriMASKok gyártását az amerikai HemaClear’s kezdheti meg elsőként Kínában, a filtereket pedig Izraelben, Európában és Észak-Amerikában állítják majd elő. Dr. Gavriely tervei szerint először 1000 darabot egy nap, majd a kapacitások bővülésekor, pár hónap múlva akár 100 ezret is.

A maszkokat fejlesztő cég március 25-től várja az érdeklődők előrendeléseit honlapján — eddigi ígéretek szerint díjmentesen.

Izraeli Nobel-díjas biofizikus szerint végéhez közeledik a járvány

Michael Levitt nem tartja magát prófétának, de úgy véli, hogy közeleg a világjárvány vége, egyúttal óva inti attól a kormányokat, hogy ne hozzanak óvintézkedéseket.