Izraeli kutató: a koronavírus nem fogja kipusztítani az emberiséget

A mostani koronavírus unokatestvére, a 18 éve a SARS-járványt okozó 1-es koronavírus júniusban tűnt el, a meleg miatt. Ez a koronavírus 80 százalékban megegyezik a mostanival – nyilatkozta a The Times of Israelnek Isaiah (Shy) Arkin, a Héber Egyetem biokémikus professzora.

Az új koronavírus-járványt, a COVID-19-et okozó SARS koronavírus 2, nagyon nagymértékben hasonlít ahhoz, ami a 2002-2003-ban pusztító SARS járványt okozta, amelyért a SARS koronavírus 1 volt a felelős – mondja a kutató, aki szerint 80 százalékos hasonlóság van a kettő között, ami azért nem olyan, mintha a semmiből jött volna.

„Nem ez a vírus fogja kipusztítani az emberiséget. Ez a betegség főként az időseket sújtja. Nem mintha nem törődnénk az idősekkel, de aki nem ebbe a korosztályba tartozik, azoknak egy többnyire nagyon enyhe légúti fertőzést okoz”

– fogalmazott Arkin.

A mostani vírus unokatestvére, ami a SARS-járványt okozta 2002 és 2003 között, egyszer csak eltűnt, pedig nem volt ellene se vakcina, se gyógyszer. Júniusban tűnt el, amikor a környezet már elég meleg volt, az emberek pedig betartották a gyülekezés mellőzésére vonatkozó tanácsokat – mondja a kutató.

Itt fontos különbség – hívja fel a figyelmet – hogy az a vírus jelentősebb megbetegedést okozott, így a fertőzöttség egyből nyilvánvaló volt, míg a mostani koronavírusnál sokan nem is tudják, hogy hordozzák, ez a fő probléma.

Kínában a kijárási tilalommal tudták megállítani a járvány terjedését. Ez hatékony módszer a vírus ellen. Kínában ennek köszönhetően már alig találnak új eseteket az utóbbi hetekben. Ezt kellene tennie a világnak is? Nem tudom – mondja Arkin.

Izraeli Nobel-díjas biofizikus szerint végéhez közeledik a járvány

Michael Levitt nem tartja magát prófétának, de úgy véli, hogy közeleg a világjárvány vége, egyúttal óva inti attól a kormányokat, hogy ne hozzanak óvintézkedéseket.

Arról is beszélt, hogy a halálozási ráta nem ismert, mert nem ismerjük a fertőzöttek pontos számát. Ez a legnagyobb kérdés a professzor szerint. Ebből a szempontból, minél több a fertőzött, annál jobb, mert annál kisebb a halálozási ráta. Például, ha a világ népességének háromnegyede hordozná a vírust, minden látható tünet nélkül, az nagyon jó lenne szerinte.

Ez azt jelentené, hogy a halálozási arány a fertőzöttek között nagyságrendekkel alacsonyabb, mit amiről most lehet olvasni.

Influenzába évente 60 ezren halnak meg az Egyesült Államokban, vagyis az jóval halálosabb, mint a koronavírus. Kínában szintén ugyanez a helyzet. Annyi a különbség, hogy azt ismerjük, arra fel vagyunk készülve – mondja az egyetemi tanár.

Az világos, hogy ez nem a világvége, az emberiséget nem törli el ez a vírus, nincs ok, ami miatt ilyenre kellene számítani. Ugyanakkor minden halál, minden emberveszteség egy világot jelent önmagában.

Még mindig autóval járunk munkába, pedig valószínűleg ez a legveszélyesebb dolog, amit egy izraeli tehet, és mégis csináljuk – tette hozzá a professzor.