Orbán: lezárják Magyarország határait

Lezárják Magyarország határait a személyforgalom elől, az erről szóló nemzetközi egyeztetések folyamatban vannak – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt. Magyarország területére a jövőben csak a magyar állampolgárok léphetnek be.

Közös cselekvésre, nemzeti összefogásra szólított fel Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus elleni védekezésben hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.

A miniszterelnök hangsúlyozta, a legnagyobb esélyünk akkor van, ha összefogunk. A koronavírus-járvány kezelése hosszadalmas és nehéz lesz, az élet a következő hónapokban nem olyan lesz, mint megszoktuk – tette hozzá.

Orbán Viktor közölte, a következő hónapokban az egészségügyben és a rendfenntartás területén dolgozók munkája a legfontosabb. A kormányfő megköszönte a tevékenységüket, és azt kérte az emberektől, segítsék a munkájukat.

A kormány további intézkedéseket is hozott – írja a hvg.hu:

  • a rendezvényeket betiltják
  • a szórakozóhelyeket, mozikat bezárják, kulturális intézményeket is
  • az éttermek, kávézók csak 15 óráig tarthatnak nyitva
  • csak élelmiszerboltok, patikák és drogériák tarthatnak nyitva 15 óra után is.
  • kérik a 70 év felettieket, hogy ne hagyják el a lakásukat
  • az önkormányzatokat arra kérik, hogy mindenkit segítsenek.

Újabb 13 iráni egyetemistát utasítottak ki Magyarországról

A már korábban kiutasított két iránihoz hasonlóan ők is engedély nélkül elhagyták a karantént.

Az egész magyar gazdaság bajba kerül, de nem egy időben: vannak olyan ágazatok, ahol a baj már „bekopogtatott” – mondta a miniszterelnök.

A kormányfő közölte: elsősorban a turizmus és a vendéglátás van bajban. Hozzátette, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert kérte fel, hogy konzultáljon a már bajba jutott ágazatok képviselőivel, hogy gyors intézkedéseket hozhassanak.

Orbán Viktor hangsúlyosan szólt a munkahelyek megvédésének szükségességéről, de elmondta azt is, hogy a járvány a költségvetést és a gazdasági terveket is felülírja. A büdzsét minden szinten újra kell tervezni, amelynek koordinálása a pénzügyminiszter feladata. A Magyar Nemzeti Bank elnökével is felvette a kapcsolatot az ügyben – közölte a miniszterelnök.

Közben tovább nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon: hétfő reggel már 39 fertőzöttet tartanak számon – olvasható a koronavirus.gov.hu-n elérhető közleményben.

A kormányzati honlapon azt írták, az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és a kontaktkutatás, amelyet a járványügyi hatóság a rendőrséggel együttműködve végez.

A fertőzöttek közül 9 iráni, 1 brit és 29 magyar állampolgár. Karanténban 159-en vannak és 1436 esetben végeztek mintavételt.

Koronavírus: immár 30 fertőzött van Magyarországon

Van olyan beteg, aki feltehetően az Ausztriában járt családtagjától fertőződött meg és van olyan is, akit a kontaktkutatáskor már korábban azonosítottak.