Izraeli főrabbi: vallásjogi döntvény a kormány járványügyi intézkedése

Dávid Lau, Izrael askenáz főrabbija kijelentette, hogy az Egészségügyi Minisztérium járványmegelőzési határozataira úgy kell tekinteni, mintha háláchikus, azaz vallásjogi döntvények lennének, s ezért betartásuk nem lehet egyéni mérlegelés tárgya — írja a zsido.com.

“Múlt éjjel a miniszterelnök és az egészségügyi miniszter olyan óvintézkedéseket jelentett be, melyeket kötelesek vagyunk betartani, hogy meggátoljuk a koronavírus elterjedését. E szabályok betartását a zsidó vallásjog is előírja. Embertársaink egészségére még jobban kell vigyáznunk, mint a saját magunkéra. A koronavírus egy teljesen egészséges emberről is továbbterjedhet, és így veszélybe sodorhat másokat. A szabályokat szigorúan be kell tartani, még ha ez nehéz és kényelmetlen is”

– áll a főrabbi közleményében.

Ezen felül a főrabbi , illetve a világ számos zsinagógáját tömörítő ernyőszervezet vezető rabbijai a következő utasításokat adták a vallási élettel kapcsolatban:

Zsinagógák:

  • A szakértők utasítása szerint száz főben kell korlátozni az egy helyiségben imádkozók számát. A nagyobb minjeneket (imádkozó közösségeket) kisebb minjenekre kell felosztani, hogy a létszám mindig száz fő alatt maradjon. A zsinagógai gondnokok felelőssége, hogy számolja az érkezőket, és ne tartózkodjon egyszerre száznál több ember az épületben. Lehetőség szerint kisebb minjeneket kell létrehozni, és időben egymástól eltolva megtartani, hogy minél kisebb legyen a tömeg.
  • Amennyiben egy zsinagógában zsúfoltság van, akkor is kisebb minjeneket kell létrehozni, ha az összlétszám nem éri el a száz főt.
  • A zsinagógák és tanházak szellőztetéséről a szakértői előírásoknak megfelelően kell gondoskodni, és az ablakokat nyitva kell tartani.
  • A zsinagógák gondnokainak felelőssége, hogy megfelelő higiéniai viszonyokról és megfelelő mennyiségű fertőtlenítő gélről gondoskodjanak a zsinagógák teljes területén. A szappanos kézmosás mindenki számára különösen nagy jelentőséggel bír, és ezt senki ne mulassza el.
  • Akit karanténba helyeztek, vagy a veszélyeztetett kategóriába tartozik, otthon imádkozzon, abban az időben, amikor a közösségi imákat tartják. Aki nem érzi jól magát, vagy a betegség tünetei jelentkeznek rajta, szintén maradjon távol a közösségtől.
  • Ne nyújtsák el szükségtelenül az imádkozást, és a tóramagyarázatokat is fogják rövidre.
  • A zsinagógába érkezők ne fogjanak kezet, ne csókolják meg se a mezuzát, se a tóratekercset, és lehetőleg vigyenek magukkal otthonról imakönyvet, hogy ezzel is elejét vegyék az esetleges fertőzésnek.
  • Az imádkozás végén ne maradjanak a zsinagóga bejáratánál beszélgető csoportok, hanem minél hamarabb oszoljon szét a tömeg.

A teljes cikk itt olvasható el.

A Mazsihisz bezárja a zsinagógáit, az EMIH egyelőre nem

Elrendelték a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár bezárását is. A Dohány utcai zsinagógát turisták sem látogathatják.