Felfüggeszti budapesti járatait az El Al

A koronavírus-járvány miatt március 17. és 28. között nem közlekednek az El Al járatai Tel Aviv és Budapest között a légitársaság hivatalos Facebook-oldalán megjelent közlés szerint – írja az airportal.hu.

Izraeli lapok már a múlt hét végén arról írtak, hogy a légitársaság felfüggeszti több európai járatát, köztük a budapestit is, de ezt akkor az El Al magyarországi képviselete cáfolta, bár jelezte, hogy ad-hoc járattörlések lehetnek.

Az izraeli nemzeti légitársaság azonban ma bejelentette, hogy március 17. és 28. között leállnak az El Al járatai Tel-Aviv és Budapest között.

Ezen a héten már csak március 15-én, vasárnap érkezik egy El Al-gép (LY 2367/2368) Ferihegyre.

Az airportal.hu közlése szerint az El Al több más légitársasághoz hasonlóan rugalmas szabályokat léptetett életbe a repülőjegyek átfoglalására, az utazások elhalasztására vonatkozóan. A 2020. április 30. előtti indulásra szóló repülőjegyek díjmentesen átírhatóak egy későbbi utazásra, legkésőbb 2021. február 28-ig.

Az El Al alkalmazottai eközben éppen tüntetnek, miután a társaság vezetése, illetve a Histadrut szakszervezeti szövetség és az El Al dolgozói szakszervezetének képviselői között folyó tárgyalások összeomlottak – számol be az aktuális fejleményekről a The Jerusalem Post.

Körülbelül 2000 El Al alkalmazott tiltakozott és gumiabroncsokat égetett a légitársaság székhelye előtt, a Ben-Gurion repülőtéren csütörtökön, amiért a cég munkavállalók ezreinek tervezi az elbocsátását.

Az izraeli média szerdán számolt be arról, hogy az El Al a 6300 alkalmazottjának 80%-át fizetés nélküli szabadságra helyezi, mivel a bevételei a koronavírus-járvány eredményeként folyamatosan csökkennek. A légitársaság 650 pilótája közül mintegy 600 is a nagy valószínűség szerint érintett 4000 alkalmazott között szerepel.

200 milliárdos kölcsönre szorul az El Al, hogy túlélje a vírusválságot

A külföldiekre vonatkozó kéthetes karantén miatt leállt a turizmus Izraelbe, ezért az ország légitársasága is hatalmas veszteségre számít.