9 éves izraeli gyermek is elkapta a koronavírust

A koronavírussal fertőzött izraeliek száma szerda reggelig 76-ra emelkedett – közölte az Izraelinfo.

Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy 63 beteg áll kórházi kezelés alatt és hét további úton van a kórházakba. További három beteget az otthonukban kezelnek.

Három másik izraeli beteget már szabadon engedtek a gyógyulás után.

Keddtől még szigorúbb intézkedések

Mindeközben az izraeli Egészségügyi Minisztérium kedden új rendeleteket adott ki a koronavírus terjedésének megakadályozására — írta az ujkelet.live. A minisztérium tovább csökkentette a nyilvános rendezvényeken való résztvevők számát 5000-ről 2000 főre, valamint arra kérte az izraelieket, hogy mérlegeljék bármilyen nagyobb összejövetel megtartását.

Március 12, csütörtök este 8-tól minden külföldinek azonnal 14 napos házi karanténba kell vonulnia a megérkezését követően.

Eldőlt: 14 nap karantén vár mindenkire, aki Izraelbe lép

Hétfő este élesítették a bejelentést, amire korábban is utalt Benjamin Netanjahu miniszterelnök.

A minisztérium továbbá arra sürgeti a lakosságot, hogy ne látogassanak kórházakba vagy más olyan helyekre, ahol idősek is lehetnek. A Jóléti Minisztérium korábban a nap folyamán bejelentette, hogy megtiltja a látogatók számára az ápoló otthonokba való belépést.

A hadseregben is bekeményítettek

Tegnap este az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője bejelentette, hogy további száz tartalékos katona toborzását jóváhagyták az Izraeli Mentők megerősítése érdekében. Eddig összesen 200 tartalékost toboroztak erre a célra.

77 polgári alkalmazott mellett 2455 katona és állandó személyzet (anasej keva) tartózkodik karanténban.

A hadseregen belül tilos lett a kézfogás, csakúgy, mint a több mint 120 főnél nagyobb beltéri összejövetel, hacsak a parancsnok nem engedélyezi azt. A barakkokat és a közös helyiségeket, amelyeket fertőzött személy használt, teljesen fertőtleníteni kell, mielőtt újból használatba vennék. Ha ez valamilyen okból nem lehetséges, a helyiséget 14 napra le kell zárni.

Egy közgazdász az egészségügy élén

Mindeközben Izraelben egyre nagyobb figyelem hárul a koronavírust érintő lépések döntéshozóira. A The Times of Israel mai cikkében például kiemelte Moshe Bar Siman-Tov személyét, aki az Egészségügyi Minisztériumot vezeti. Az izraeli lap szerint a közgazdász végzettségű férfi sokak szemében egyfajta „bürokrataként” áll a szakmai szervezet élén, és könnyen hoz keménynek tűnő intézkedéseket.

A „Barsiként” becézett vezető 2015-ben került a minisztérium élére. Ő volt az első, aki nem orvosi tapasztalatokkal ült a szervezet vezetői székébe. Kinevezése ellen az Izraeli Orvosi Szövetség is tiltakozott, és a Legfelsőbb Bíróság elé vitték az ügyet.

A bíróság akkor elvetette a kezdeményezést, és a kormánynak adott igazat, amely eddigi álláspontja szerint a közgazdászként végzett férfi semmivel sem alkalmatlanabb a minisztériumot vezető feladatok elvégzésére, mint akár egy orvos.

200 milliárdos kölcsönre szorul az El Al, hogy túlélje a vírusválságot

A külföldiekre vonatkozó kéthetes karantén miatt leállt a turizmus Izraelbe, ezért az ország légitársasága is hatalmas veszteségre számít.