Izrael mérlegeli, hogy minden beutazót karanténra kötelezzen-e a koronavírus miatt

Ezt maga Benjamin Netanjahu miniszterelnök jelentette be.

Immáron 39-re nőtt azoknak az izraelieknek a száma, akik megfertőződtek a koronavírussal. A kialakult helyzet kapcsán Benjamin Netanjahu adott tájékoztatást vasárnap este, amikor arról beszélt, hogy Izrael hamarosan önkéntes karanténba vonulásra kérhet mindenkit, aki az országba lép.

Korábban olyan hírek láttak napvilágot, amik csak az USA különösen érintett területeire (New York, Kalifornia és Washington) vonatkoztak volna, de a tegnapi sajtókonferencián Netanjahu azt mondta, hogy minden országból érkező személyekre kiterjesztenék az intézkedést.

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy ha további lépéseket teszünk, akkor azoknak valójában minden országra vonatkozniuk kell” — fogalmazott a vezető. „Értelmetlen mindezt kis lépésekben megtenni.”

A  Jewish Telegraphic Agency értesülései szerint a szakemberek tanácskozását követően még hétfőn eldőlhet, hogy valóban elrendelik-e az országba érkező összes személyre az önkéntes karantén betartását.

Ahogy írtunk róla, a mai nap folyamán Netanjahu videókonferencián egyeztetett európai vezetőkkel a helyzet kapcsán. Orbán Viktor magyar miniszterelnök mellett a beszélgetésbe Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, Sebastian Kurz osztrák kancellár, Andrej Plenkovics horvát miniszterelnök, Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, Nikosz Anasztasziadesz ciprusi elnök valamint Ludovic Orban román miniszterelnök kapcsolódott be.

Koronavírus: videokonferencián egyeztetett Izrael és hét európai ország

Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi videokonferencián vett részt március 9-én, melyre Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kezdeményezésére került sor.