Koronavírus: videokonferencián egyeztetett Izrael és hét európai ország

Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi videokonferencián vett részt március 9-én, melyre Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kezdeményezésére került sor. 

A konferenciabeszélgetésbe Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, Sebastian Kurz osztrák kancellár, Andrej Plenkovics horvát miniszterelnök, Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, Nikosz Anasztasziadesz ciprusi elnök valamint Ludovic Orban román miniszterelnök kapcsolódott be.

A mintegy egy órás tanácskozáson értékelték a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyzetet és megállapodtak az egyes nemzeti intézkedések összehangolásáról is. Benjamin Netanjahu felidézte vasárnapi egyeztetését Mike Pence amerikai alelnökkel, akivel már megegyeztek abban, hogy összehangolják a vírussal szembeni védekezést.

Továbbá az izraeli miniszterelnök javaslatot tett arra, hogyan segítsék a vezetők a lakosságot abban, hogy a lehető legkönnyebben végezhessenek el tesztet. „Az a végső cél, hogy legyenek olyan otthoni tesztek, mint a várandósoknak vagy HIV-fertőzötteknek” — fogalmazott Netanjahu.

„Ha ez megtörténik, hatékonyabban tudjuk különválasztani az egészséges embereket a betegektől” — hangsúlyozta az izraeli miniszterelnök.

Kilencre nőtt az új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

Egy újabb iráni diáknál és egy magyar nőnél diagnosztizálták a fertőzést.