Eljárást indítottak Szaúd-Arábiában a Hamász tagjai ellen

A gázai terrorszervezet szerint a palesztinok „legelitebb” csoportja ellen intéztek támadást Rijádban. 

Szaúd-Arábia pert indított 68 olyan Hamász-taggal és aktivistával szemben, akiket 2019-ben tartóztattak le az országban. Az ellenük szóló vádak szerint anyagi támogatást juttattak a gázai terrorszervezet számára.

A Jerusalem Center for Public Affairs jelentése szerint az ellenük szóló vádakat — elsősorban terrorcselekmények támogatását — egy hétfői meghallgatáson közölték a hatóságok.

A lépésre adott válaszul a Hamász állítólag úgy fogalmazott, hogy a „palesztin emberek legelitebb csoportját” tartóztatták le. Az i24NEWS szerint vannak köztük diákok, tudósok és magánvállalkozók is.

A terroristák támogatása mellett pénzmosásért is felelniük kell majd, ügyeiket egy erre a célra létrehozott speciális bírósági vizsgálócsoport tartja kézben.

2019 végén Szaúd-Arábia szintén lecsapott a Hamász tagjaira. A rijádi lépés ellen akkor Gázában tüntetést szerveztek. Azt mondták, a szaúdiak Izrael érdekeit szolgálják.

Szaúd-Arábia és Irán között állandó feszültség áll fent. Míg a perzsa állam a Gázában székelő Hamászt támogatja, a szaúdi királyság a rivális Palesztin Hatóságot pénzeli a Nyugati Part területén, tovább növelve a megosztottságot.

Hamász: szellemvárosokká rakétázzuk Izraelt

„Fél évre elegendő” rakétaállománnyal bombázná a zsidó államot a palesztin terrorszervezet gázai vezetője, aki nagy magabiztossággal fenyegetőzött a minap hívei körében.