Gyakorlatilag teljes Észak-Olaszországot karantén alá helyezték

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök aláírta szombat éjjel azt a rendeletet, amelynek értelmében a hatóságoknak le kell állítaniuk a be- és kilépést a tízmillió lakosú Lombardia tartományban, valamint 11 másik észak-olaszországi városban is vesztegzárat vezettek be.

Az újabb karanténzónák Emilia-Romagna tartományban Modena, Parma, Piecenza és Reggio Emilia városokat és ezek környékét érintik, Marche tartományban Pesarót és Urbinót, Piemonte tartományban Asti és Alessandria térségét, Veneto tartományban Velence, Padova, Treviso városait.

Az összesen 16 millió embert érintő intézkedések várhatóan április 3-ig maradnak érvényben. Sem a térség gazdasági központjába, a másfél milliós Milánóba, sem az első számú turistacélpontba, Velencébe nem lehet beutazni (és onnan ki sem).

Az úgynevezett „vörös zónákban” minimálisra kívánják csökkenteni a közösségi életet, a bevezetett intézkedésekkel egyebek között betiltják az esküvők, temetések rendezését, a sporteseményeket zárt ajtók mögött rendezik meg, lezárják a sípályákat, meghosszabbítják az Olaszország többi részén március 15-ig érvényes oktatási szünetet, hétvégére bezárják a bevásárlóközpontokat.

Az éttermek és a bárok csak akkor tarthatnak nyitva, ha a tulajdonos garantálja a vendégek, illetve az alkalmazottak közti 1 méter távolságot.

Vesztegzár alatt február 23-tól a lombardiai Lodi térségében tíz önkormányzat volt, majdnem ötvenezer lakossal, Veneto tartományban pedig a 3500 lakosú Vo’Euganeo városa.

A legmagasabb fokozatú óvintézkedések területi bővítését az indokolja, hogy csaknem megduplázódott a Covid-19 vírus újonnan diagnosztizált fertőzöttjeinek száma. Szombat esti közlés szerint egy nap alatt 1145-tel nőtt, ez majdnem kétszerese a pénteki 620-nak.

Mentőautóval visznek kórházba egy vírusfertőzöttet Milánóban. Fotó: MTI/EPA-ANSA/Paolo Salmoirago

A döntés előtt a közösségi élet minimális szintre csökkentésére szólította fel Lombardia lakosait a tartomány jóléti és egészségügyi tanácsosa, Giulio Gallera, hangsúlyozva, hogy a járvány a vártnál gyorsabban terjed már egész Olaszországban.

Arra kért mindenkit, hogy „lassítsa” a mindennapi életritmust, mondjon le a nem feltétlenül szükséges találkozókról, minimálisra csökkentve vagy teljesen lemondva a közösségi életről. Hangsúlyozta, tudja, hogy a társaságot kedvelő olaszok számára ez nem egyszerű, de hasznos erőfeszítésről van szó, mivel ez segíthet a koronavírus-terjedésének megfékezésében. „A vártnál gyorsabban terjed, az idő ellen futunk” – jelentette ki.

Az olaszországi fertőzöttek összesített száma elérte az 5883-at. Ebből 589-en már meggyógyultak. A még betegek közül 2651 személy szorul kórházi kezelésre, további 567 intenzív osztályon van, és ezeknek több mint a fele, 359 az északnyugati Lombardia tartományban.

A halottak átlagéletkora továbbra is nyolcvanegy év feletti. A legtöbben, tizenkilencen Lombardiában haltak meg.

A Rómában regisztrált az első halott egy 87 éves nő volt, akit már hat hete más betegség miatt a belvárosi Szent János kórházban kezeltek. Az olasz fővárosban a fertőzött betegségekre szakosodott Spallanzani mellett egy újabb kórházat is megnyitottak a koronavírus-betegek számára, 150 férőhelyes intenzív osztállyal. Torinóban lezártak egy kórházat, Bergamóban és Bresciában a fertőzés a kórházak újszülött osztályát is elérte.

Félelem a kontrollvesztéstől: a koronavírus megrázta az izraeliek életvitelét

A társadalom mindig is bízott katonai vezetőiben, ez a bizalom azonban láthatólag nem terjed ki az egészségügyi miniszter személyére.

A polgári védelem vezetője arra szólította fel az olaszokat, tartsák be az óvintézkedéseket, és kerüljék a nagyobb közösségeket.

„Az adatok jól mutatják, hogy az új koronavírus egyre erősebben terjed, és a lakosság jól körülhatárolható szegmensét támadja” – mondta Silvio Brusaferro, a közegészségügyi hivatal vezetője. Megjegyezte, a fertőzés miatt elhunyt emberek nyolcvan százaléka egy vagy több más betegség miatt is kezelés alatt állt.

A legnagyobb olasz kormánypárt, a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára Nicola Zingaretti, a Rómát övező Lazio tartomány kormányzója a Facebookon bejelentette, hogy nála is diagnosztizálták a betegséget. Egyhe tünetekkel saját lakásában tölti a karantén időszakát.

Matteo Salvini, az ellenzéki Liga vezetője szintén közösségi oldalán közölte, hogy a biztonságáért felelős egyik rendőr tesztje is pozitívnak bizonyult.

Több olaszországi vállalat, bank, magánszemély anyagi támogatást ajánlott fel az egészségügyi kiadások biztosítására. Más terméket gyártó cégek fertőtlenítőszer előállításra álltak át, és ezt ingyen adják a kórházaknak. Az egyik szájmaszkot gyártó olasz cég, Civitanova Marchéban közölte, hogy a korábbi évi 150 ezer darabos gyártását 3 millióra emelte.

Vírus update: francia maszkfoglalás, olasz halottak, kínai cenzúra

Eddig 67 országban közel 90 ezer beteget regisztráltak. A vírus okozta járvány következtében több mint háromezren haltak meg.