„A zsidó Hitlerről” írt levéllel vádolnak hollandiai muszlim vezetőt

A holland De Telegraaf napilap közölte a neves hollandiai imámnak tulajdonított antiszemita levelet – írja a JTA.

A 2014-es levél Yahia Bouyafa, a Marokkói Mecsetek Hollandiai Szövetségének elnöke aláírását viseli, s az áll benne, hogy

„a Hamász egy legitim és növekvő tiltakozási mozgalom” azokkal a „trónfosztókkal” szemben, akik „a zsidó Hitler által elkövetett” holokausztot használják fel „a palesztin föld elrablásának igazolására”.

Bouyafa azt állította a lap számára, hogy a levél koholmány, de Facebook-oldala további utalásokat tartalmaz „a zsidó Hitlerre” – állítja a holland lap.

Aron Vrieler, az Izraeli Információs és Dokumentációs Központ (CIDI) holland-zsidó jogvédő iroda szóvivője szerint a levél „a legundorítóbb antiszemitizmus” fajtája, és arra kérte a muszlim csoportokat, hogy ítéljék el azt.

Saïd Bouharrou, a kérdéses muszlim szervezet helyettes vezetője a holland lap számára elítélte a levelet, és közölte, hogy „nagy szimpátiát éreznek a zsidó közösség iránt”. A levél tartalmát „értelmetlenségnek” minősítette.

A JTA szerint Bouharrou a múltban többször felszólalt csoportjának elkötelezettségével kapcsolatban, hogy visszaszorítsák a szélsőségeket.

A DENK: egy hollandiai antiszemita bevándorlópárt tündöklése

Voltaképpen már a DENK létrejötte is egy antiszemita botrányhoz köthető.