Tunézia: öngyilkos támadás az amerikai nagykövetségnél

Öngyilkos merényletet követtek el az Egyesült Államok tuniszi nagykövetségének közelében pénteken, és a támadásban öt rendőr és egy civil megsérült – tájékoztatott a helyi belügyminisztérium.

A tárca közölte: a két merénylő pedig meghalt.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy a két férfi robogón érkezett a tunéziai főváros északkeleti részén található nagykövetséghez, majd egy sikertelen behatolási kísérletet követően az őrbódénál a levegőbe röpítették magukat. A közösségi médiában keringő képeken egy megrongálódott őrbódé, illetve rendőrautó látható.

Az Egyesült Államok tuniszi nagykövetsége erősen biztosított. A rendőrség lezárta a helyszínt, ahová mentőegységek érkeztek. A nagykövetség a Twitter közösségi portálon arra kérte a lakosokat, hogy kerüljék el a környéket. A térségben sok iroda és nagykövetség található.

Öngyilkos merénylő robbantotta volna fel a Szent Pál-székesegyházat

Safiyya Shaikh karácsonykor vagy húsvétkor a kupola alatt akarta felrobbantani a pokolgépet.

Tunéziában időről időre előfordulnak támadások a helyi biztonsági erők tagjai ellen. Tavaly nyáron az Iszlám Állam dzsihadistái három helyszínen robbantottak Tuniszban, köztük a francia nagykövetségnél. Akkor egy rendőr életét vesztette és többen megsebesültek.

A támadások jelentős károkat okoztak a turizmusnak, amely fontos bevételi forrás. Illetékes diplomaták szerint Tunézia sokat fejlődött az elmúlt időszakban a biztonság terén, és sokkal hatékonyabb a szélsőséges támadások megakadályozásában.

Az észak-afrikai országban 2015 novemberében rendkívüli állapotot hirdettek, miután egy merényletben az elnöki testőrség 12 tagja életét vesztette. Elkövetőként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

„Hazaárulásnak” tartja az Izraellel való kapcsolatokat Tunézia új elnöke

Kaisz Szaíd legfeljebb azokat a zsidókat látná szívesen országában, akiknek nincs izraeli útlevelük.