„Hazaárulásnak” tartja az Izraellel való kapcsolatokat Tunézia új elnöke

Kaisz Szaíd legfeljebb azokat a zsidókat látná szívesen országában, akiknek nincs izraeli útlevelük.

Tunézia újonnan megválasztott elnöke meglehetősen keményen ellenez minden Izraellel fenntartott kapcsolatot, és nemrég „hazaárulásnak” is minősítette azokat – derül ki a The Times of Israel írásából.

Kais Saied vasárnap aratott győzelmet az észak-afrikai országban, ahol a szavazatok 77 százalékát sikerült megszereznie legfőbb kihívóját, Nabíl Karoui médiamogult is maga mögé szorítva.

Két nappal a választásokat megelőzően egy televíziós elnökjelölti vitában vett részt, ahol azt kérdezték tőle, mit gondol az Izraellel normalizálódó kapcsolatokról – ami az arab és muzulmán világban gyakran egyfajta gyújtópontként hat.

„A ‘normalizáció’ nem megfelelő kifejezés” – mondta Szaíd, aki szerint: „inkább hazaárulásról kell beszélnünk”.

Tunézia nem tart fent hivatalos diplomáciai kapcsolatokat Izraellel. Noha tavaly a parlamentben szavazást tartottak egy törvényjavaslatról, amiben kriminalizálni igyekeztek a Jeruzsálemmel való kapcsolatokat, Caid Essebsi akkori elnök támogatásának hiányában nem tudták átvinni a szöveget.

A tévés vita során Szaíd szájából az a mondat is elhangzott, miszerint Tunézia háborúban áll a zsidó állammal.

Ugyanakkor arról is beszélt, hogy országában szívesen látja azokat a zsidókat, akik az ott lévő zsinagógákat szeretnék meglátogatni, feltéve, ha nem izraeli útlevelük van. A „cionistákkal nem szeretne egyezségre jutni”, akik szerinte a palesztinok helyét igyekeznek átvenni.

A 61 éves politikus személyében Tunézia egy nyugalmazott jogászprofesszort választott új elnökének. A politikus kampányát főként a korrupció elleni harcra hegyezte ki, és a The Times of Israel szerint külpolitikai területen jelentős tapasztalatokat nem szerzett a múltban.