Die Presse: Orbánnak igaza volt, és megérdemli, hogy bocsánatot kérjenek tőle

A lap újságírója szerint látható, hogy Orbán már 2015-ben ugyanazt tette, amit ma Görögország a görög-török határnál.

Orbán Viktornak igaza volt, és megérdemli, hogy bocsánatot kérjenek tőle — írta az MTI szerint Christian Ortner, a Die Presse újságírója.

Ma már magától értetődőnek tűnik, hogy az Európai Unió külső határait meg kell védeni. Görögországnak nemcsak joga, de kötelessége is rendőri, szükség esetén katonai hatalommal megvédeni határait a szabálytalanul érkező migránsokkal szemben – közölte.

Christian Ortner emlékeztetett: több politikus, például a szociáldemokrata párt vezetője és a zöldpárti alkancellár is hangosan és érthetően kimondta, hogy „az EU külső határait meg kell védeni”.

Az újságíró politikai szempontból tanulságosnak nevezte, hogy 2015-ben az EU-ban még csak egyetlen kormányfő, Orbán Viktor fogalmazta meg ezeket a gondolatokat, és ennek értelmében következetesen védte hazája, egyben az EU külső határait.

Ma már vitathatatlan, hogy akkoriban Orbán Viktor volt az egyetlen kormányfő, aki felismerte a problémát, helyes következtetéseket vont le, és megvalósította elképzeléseit, bár Európa a legkeményebben ellenállt. Akkoriban ugyanazt tette, amit ma Görögország a görög-török határnál: ragaszkodott a határok megerősítéséhez és szükség esetén rendőrökkel való biztosításához — közölte Christian Ortner.

A hála nem jellemző a politikára. Az EU — azon belül Németország és Ausztria — ugyanakkor bocsánatkéréssel tartozik Orbánnak. Tartoznak azzal a beismeréssel is, hogy tévedtek, és a magyar miniszterelnöknek volt igaza

— áll a cikkben.

Christian Ortner felsorolt több politikust, aki szerinte bocsánatkéréssel tartozik: Angela Merkel német kancellárt, Werner Faymann volt osztrák kormányfőt és Jean Asselborn luxemburgi szociáldemokrata politikust.
Orbán Viktor volt az egyedüli, aki azt tette, ami a kötelessége: minden erővel megvédte a határokat — írta a cikk szerzője.

A görögök éles lőszerrel lőnek migránsokra a török határon?

Az Európai Unió akár 700 millió euróval is segítheti Görögországot, hogy megbirkózzon a Törökország által gerjesztett problémával.

Ha Európa, Németország vezetése alatt, ugyanúgy cselekedett volna, mint Orbán Viktor, akkor az EU-ban nem erősödött volna meg a jobboldali szélsőségesség, nem nőtt volna a dzsihadista merényletek száma, és az akkori bevándorlási hullámra fordított hatalmas összegek is megmaradtak volna — közölte Christian Ortner.