Liberman beállt a törvényjavaslat mögé, ami „elkaszálná” Netanjahut

Az új törvénnyel megakadályoznák, hogy kormányt alakíthasson olyan Knesszet-képviselő, aki ellen vádat emeltek.

A Jiszráel Béjtenu csütörtöki bejelentése szerint a párt vezetése kész támogatni azt a törvényt, amivel Benjamin Netanjahu kormányalakítását igyekeznének megakadályozni – derül ki a The Times of Israel írásából.

„A nemrég véget ért frakcióülésen eldőlt, hogy két új törvényt támogatunk” – szerepelt a párt nyilatkozatában. „Az első törvény korlátozni fogja a miniszterelnökök ciklusát kettőre. A második törvény pedig megakadályozza, hogy kormányt alakíthasson olyan Knesszet-képviselő, aki ellen vádat emeltek”.

Az új bejelentés egyesítheti azt a 62 Knesszet-képviselőt, akik nem Netanjahu tömbjében ülnek. Így többséget szerezhet a javaslat.

Mint korábban írtunk róla, a törvényekről szóló tervek Beni Ganz nevéhez fűződnek. Netanjahu ma korábban azt mondta, hogy a Kék-Fehér ellenzéki centrista tömb feje „el akarja csalni” a hétfői választás eredményét.

„Ez pusztán kísérlet arra, hogy megosszák a nemzetet egy olyan időszakban, amikor a koronavírushoz hasonló komoly veszélyekkel nézünk szembe”

– mondta Netanjahu az esemény sajtónyilvános részén. Netanjahu utalt olyan „lehetőségekre” is utalt, mint Donald Trump béketerve, amely „a nép egységét” követelné meg.

Az izraeli lap szerint az esemény sajtó számára nem nyilvános részén Netanjahu Ganzot rosszabbnak nevezte, mint Sayyid Ali Hosseini Khamenei iráni ajatollah:

„Iránban a választások előtt diszkvalifikálják az indulókat, de Ganz ezt a választások után teszi, az eredmények dacára”.

Netanjahu: Ganz „el akarja csalni” a választási eredményt

Ganz ugyanis olyan törvényjavaslatot tervez, amely megakadályozná, hogy kormányt alakíthasson olyan Knesszet-képviselő, aki ellen vádat emeltek.