Netanjahu: Ganz „el akarja csalni” a választási eredményt

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azzal vádolja a Kék-Fehér ellenzéki centrista tömb fejét, Beni Ganzot, hogy „el akarja csalni” a hétfői választás eredményét. Ennek oka, hogy Ganz olyan törvényjavaslatot tervez, amely megakadályozná, hogy kormányt alakíthasson olyan Knesszet-képviselő, aki ellen vádat emeltek – írja a The Jerusalem Post.

Netanjahu a jobboldali tömb képviselői előtt beszélt, és kifejtette, hogy a javaslat „aláásná a demokráciát”. A jobboldali tömb vezetői kifejezték egységüket, és Netanjahut támogatják a kormányalakításban.

„Ez pusztán kísérlet arra, hogy megosszák a nemzetet egy olyan időszakban, amikor a koronavírushoz hasonló komoly veszélyekkel nézünk szembe”

– mondta Netanjahu az esemény sajtónyilvános részén. Netanjahu utalt az olyan „lehetőségekre” is, mint Donald Trump béketerve, amely „a nép egységét” követelné meg.

Az izraeli lap szerint az esemény sajtó számára nem nyilvános részén Netanjahu Ganzot rosszabbnak nevezte, mint Sayyid Ali Hosseini Khamenei iráni ajatollah:

„Iránban a választások előtt diszkvalifikálják az indulókat, de Ganz ezt a választások után teszi, az eredmények dacára”.

A javaslatot valószínűleg támogatná a 62 Knesszet-képviselő, akik nem Netanjahu tömbjében ülnek, noha nem egyértelmű, hogy Avigdor Liberman pártja hogyan szavazna. A Knesszet március 16-án ül össze újra.

Mose Ja’alon, a Kék-Fehér képviselője arról nyilatkozott, hogy a Likudban sokan akarják elmozdítani Netanjahut.

Nican Horovic Merec-vezető támogatja a törvényjavaslatot.

Naftali Benet, a Jamina vezetője szerint viszony a törvény „szörnyen antidemokratikus lenne és a szembeköpné a fél országot”.

„Két napja voltak a választások, és máris meg akarják kerülni a nép akaratát, elfogadhatatlan eszközökkel”.