Elisabeth Warren is visszalépett a demokraták versenyéből

A 70 éves szenátor asszony döntését vélhetően a szuperkedden elért rossz választási eredményei befolyásolták.

Nem folytatja a küzdelmet Elisabeth Warren az amerikai Demokrata Párt elnökjelölti posztjáért – jelentette több orgánum. Ezzel pedig szoros verseny kezd kiéleződni Joe Biden és Bernie Sanders között, noha a BBC szerint Warren kilépése leginkább Sandersnek kedvezhet, hiszen a 70 éves női politikus elit- és vállalkozásellenes politikájával szimpatizálók nagy eséllyel a vermonti politikus felé fordulhatnak ezután.

A Politico hangsúlyozta: a többi kiesett induló – Amy Klobuchar, Pete Buttigieg, Mike Bloomberg és Beto O’Rourk – eddig Joe Biden egykori alelnök mögé sorakozott fel. Ugyanakkor Sanders és Warren régóta barátok, és egyfajta „ideológiai társak” is a politikai baloldal szélső felén.

Igaz, a két indulónak több összetűzése is akadt a kampány során. Januárban például azért robbant ki köztük feszültség, mert Sanders állítólag azt mondta Warrennek, hogy egy nő nem tudná legyőzni Donald Trumpot. Később Sanders a nyilvánosság előtt mindezt tagadta.

Ahogy beszámoltunk róla, Mike Bloomberg tegnap jelentette be, hogy kiszáll a demokrata versenyből. A politikus, aki csak a napokban lépett be a választási küzdelembe, a szuperkeddi fordulón kizárólag a 11 delegátust adó Amerikai Szamoán tudott demokrata caucusokat megnyerni, így Elizabeth Warrenhez hasonlóan ő sem volt képes áttörést elérni.

A szuperkedd legnagyobb győzteseként egyértelműen Joe Biden került ki, aki ezzel előnyt szerzett, és megállította Bernie Sanders menetelését a demokraták elnökjelöltsége felé.

Szuperkedd: nagy fordulatot hozott Obama egykori alelnöke a demokratáknál

A keddi választásokon Joe Biden megállította Bernie Sanders menetelését a demokraták elnökjelöltsége felé.