„Ez nem úgy megy, ahogy terveztük” – Bloomberg is otthagyja a demokrata versenyt

A szuperkeddi rossz szereplés miatt felfüggeszti részvételét a demokrata elnökjelölti versengésben New York volt polgármestere, a multimilliárdos Mike Bloomberg.

A politikus, aki csak a napokban lépett be a választási küzdelembe, az úgynevezett szuperkedden kizárólag a 11 delegátust adó Amerikai Szamoán tudott demokrata kaukuszokat megnyerni, sem ő, sem baloldali vetélytársa, Elizabeth Warren nem volt képes áttörést elérni.

Ráadásul, mint megírtuk, második helyen az Amerikai Szamoán született, de hawaii képviselőnő, Tulsi Gabbard végzett, így Bloombergnek vele kellett volna osztoznia a delegátusokon. A tengerentúli terület lakóinak voksaira az őszi választásokon nem is számíthatott volna: Amerikai Szamoa ugyanis bár küld delegátusokat a konvencióra, lakosai az őszi elnökválasztáson nem voksolhatnak, mert nincs kongresszusi képviseletük a szövetségi törvényhozásban, Washingtonban.

A szuperkedd legnagyobb győztese Joe Biden volt alelnök, aki tarolt a déli államokban, és összesen nyolc államban győzött: Virginiában, Észak-Karolinában, Alabamában, Tennessee-ben, Arkansas-ban, Oklahomában, Minnesotában, sőt, még az északkeleti Massachusettsben is.

Biden, aki egyébként alig költött eddigi kampányára, ezzel megállította a szocialista programot hirdető Bernie Sanders menetelését, aki a demokraták nyári elnökjelölt-állító konvenciójára legtöbb, 415 delegátust küldő államban, Kaliforniában és három másik államban hódította meg a választókat.

Demokraták tévévitája: Bloomberg, a kapitalista közellenség

Természetesen a milliárdos jelölt-aspiránst vették össztűz alá demokrata riválisai, ám a volt New York-i polgármester visszavágott,

Mike Bloomberg már több százmillió dollárt költött magánvagyonából elnökjelölti kampányára. Döntésével egyúttal közölte azt is: a továbbiakban Joe Biden kampányát fogja támogatni. Így tett egyébként két másik, centrista kilépő, Amy Klobuchar és Pete Buttigieg is.

„A tegnapi eredmények után a küldötti matematika gyakorlatilag lehetetlenné vált, megszűnt a lehetséges út a jelöltséghez. De továbbra is kristálytisztán látom a legfontosabb célt: a novemberi győzelmet” – írta a politikus közleményében.

Az üzletember leszögezte: „három hónappal ezelőtt azért szálltam be az elnökjelöltségért folyó versenybe, hogy legyőzzem Donald Trumpot, s ma ugyanezen okból hagyom abba. Mindig abban hittem, hogy Donald Trump legyőzése a legesélyesebb jelölt egységes támogatásával kezdődik.”

Döntése előtt közvetlenül Bloomberg még csak arról beszélt, hogy „újraértékeli” kampányát, hiszen az eredmény távolról sincs arányban a befektetett forrásokkal. A kampányba késéssel beszálló politikus hónapokat készült a szuperkeddre, ám az eredmény láttán ő is és kampánycsapata is csalódott. „Ez nem úgy megy, ahogy terveztük” – közölte egyik munkatársa a CNN-el.

A nyíltan baloldali Sanders és Warren, valamint a centrista Biden mellett Bloomberg sok szempontból egyfajta „belső republikánus” volt a demokratáknál: kiállt az amerikaiak jólétét lehetővé tevő szabadversenyes piacgazdaság mellett, riválisai nem véletlenül őt támadták vehemensen első tévévitájukon.

Elizabeth Warren egyenesen azt állította róla: „a demokraták nem fognak győzni, ha olyan jelöltünk van, aki eltitkolta az adóbevallásait, nőket zaklatott, és rasszista rendőri gyakorlatot vezetett be”.

Warren ezzel arra utalt, hogy a New York-i rendőrök bárkit megállíthattak és megmotozhattak az utcán. Bloomberg korábban azzal érvelt, hogy így próbálta visszaszorítani a bűnözést, az elmúlt napokban azonban többször is bocsánatot kért e korábbi magyarázatáért.

Sajtóértesülések szerint Elizabeth Warren massachusettsi szenátor is fontolgatja visszalépését.

Szuperkedd: nagy fordulatot hozott Obama egykori alelnöke a demokratáknál

A keddi választásokon Joe Biden megállította Bernie Sanders menetelését a demokraták elnökjelöltsége felé.