Bernie Sanders szerint Netanjahu „reakciós rasszista”

347 rabbi levélben utasította el Bernie Sanders „felháborító megjegyzését” – írja a Szombat.

Azt követően, hogy Bernie Sanders bejelentette: nem vesz részt a nagy befolyású Izrael-párti lobby szervezet, az AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) márciusi konferenciáján, 347 rabbi küldött neki nyílt levelet. Felháborodásukat fejezték ki a demokrata szenátor megjegyzése fölött, miszerint a szervezet „olyan vezetőknek biztosít lehetőséget a felszólalásra, akik a türelmetlenséget képviselik”.

Az AIPAC nyilatkozatban válaszolt, hangsúlyozva, hogy Sanders megjegyzése „valóban szégyenteljes” volt, „utálatos támadás a fősodrú és kétpárti amerikai politikai esemény” ellen. Szokatlan válasz volt ez, mivel a szervezetre nem jellemtő, hogy vitába keveredik politikai vezetőkkel.

„Az AIPAC küldetését mi és gyülekezeteink rendkívül komolyan vesszük. Az AIPAC-on keresztül lobbizunk a kongresszusban és támogatjuk a két ország közötti partnerséget. Szervezetünk maradt az utolsó mechanizmus, amely a teljes politikai skálát igyekszik mozgósítani egy közös cél érdekében. Konferenciánk talán a legnagyobb esemény az USÁ-ban, amelyen demokraták és republikánusok találkoznak egymással” – ismerteti a szervezet nyilatkozatát a Szombat zsidó politikai és kulturális folyóirat.

A teljes cikk ide kattintva olvasható el.

Sanders kampányrendezvényén felszólaló imám korábban Izrael megsemmisítését szorgalmazta

Illetve – mintegy mellékesen –, becsületgyilkosságokra, szexrabszolgaságra és kezek levágására buzdított.