Gyűlöletre uszítás miatt a TEV feljelenti Toroczkait

A szervezet úgy látja, a XXI. században felelősségre kell vonni a szélsőjobboldali gyűlöletkeltő szónokokat.

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) feljelentést tesz a Mi Hazánk Mozgalom nevű neonáci párttal szemben a Büntető Törvénykönyv 332.§-ba ütköző közösség elleni uszítás bűncselekménye miatt – olvasható a TEV közleményében.

A szervezet ugyanis Toroczkai László „a két világháború közötti antiszemita gyűlölet-toposzaiból jelesre vizsgázott” a párt március 1-én, Horthy Miklós kormányzóvá választásának századik évfordulója apropóján tartott rendezvényén.

„Amíg (…) a XX. században a magyarországi zsidóság kollektív megbélyegzése, a Tanácsköztársasággal történő megfeleltetése, Trianonért, Magyarország ‘kivéreztetéséért, tönkretételéért’ történő hibáztatása a vészkorszakhoz vezetett, addig a XXI. században a szélsőjobboldali gyűlöletkeltő szónok felelősségre vonása kell, hogy megtörténjen. Toroczkai az ismert neonáci frazeológiát használva, ‘Magyarország tönkretevői, a Tanácsköztársaság vezetői, miért voltak szinte kivétel nélkül zsidó származású emberek?’ intézte mondandója fő kérdését a közönségének” – állapítja meg a TEV közleménye.

Mint arról beszámoltunk, Toroczkai a rendezvényen arról beszélt, hogy „eljött a „zsidó szembenézés ideje”, és erről ő egyfajta „párbeszédet” képzel el zsidó szervezetekkel: „…mondjuk a zsidóság képviselői adnának arra választ, hogy az a furcsaság hogyan történhetett meg, hogy a Tanácsköztársaság vezetői szinte kivétel nélkül zsidó származásúak voltak. Mi volt ez? Milyen identitásbeli válság volt ez?”

Horthyra emlékezve „zsidó szembenézést” sürgetett Toroczkai

A Mi Hazánk nevű fasisztoid párt hivatalosan is beterjesztette a törvényhozás elé a trianoni szerződés hatályon kívül helyezésének kérvényét.