Izraeli profi kerékpárosok arab körtúrán

Történelmi sportesemény volt a Közel-Keleten: Izrael első alkalommal szerepelt az Egyesült Arab Emirátusok nemzetközi kerékpáros rendezvényén.

Komoly tesztversenye volt az izraeli sporttörténelem eddigi legkülönlegesebb kerékpáros csapatának a hétvégén: a 148 kilométeres sivatagi országúti szereplésük mellett az arab ország első alkalommal fogadott hivatalosan izraeli kerékpárosokat az UAE Tour elnevezésű versenyén.

A csapat, amely Dubajban készült a vasárnapi eseményre, idén első ízben lépett ki a nemzetközi versenyek legnagyobb forgatagába. Mi is írtunk róla, hogy a nyáron a Tour de France meghódítása is a terveik között szerepel.

Az Israel21C.org beszámolója szerint a sporteseményt érdemes diplomáciai összefüggésében is értelmezni. Donald Trump „évszázad alkuja”-ként ismertté vált terve ugyanis a lap szerint magába foglal egy korábban nem látott, arab-zsidó közeledést is, amelynek ékes példája ez a mostani sportesemény is.

Omer Goldstein zsidóként az arabok között: nem bajban – Dubajban

Az izraeli csapat már az érkezéskor tapasztalta, hogy valami egészen más várta őket, mint amit korábban bárki is feltételezhetett. Omer Goldstein, az egyik sportoló arról mesélt a lapnak, hogy első tréningjük, az Al Qudra Parkban — az egész régió egyik legmodernebb edzőközpontjában — még „némi sokkhatásként írható le”, hiszen az arab biciklisek elsőre nem tudtak mit kezdeni az izraeli jelképekkel díszített dresszükkel, azonban rövid idő elteltével már barátságosan kértek közös fotózást a vendégektől.

Egészen mostanáig ez az egész egy valószínűtlen álomnak tűnhetett. De most az, hogy itt lehetünk, bizonyítja: a sport győzedelmeskedett 

— fogalmazott a verseny előtt Goldstein, aki nemzetközi profikkal is felturbózott izraeli csapatával a vasárnapi rajtot követően Abu Dhabiban érkezhet majd célba — feltéve, ha nem adják fel a sivatagi és tengerparti országúti versenyt.

A kerékpárosok több start-up cég közül választhattak, végül olyan eszközöket teszteltek, amelyek a mesterséges intelligenciával és számítógépes programokkal alakíthatnak ki személyre szabott edzéstervet. Ezenkívül egy olyan új hordozható szerkezetet is kipróbáltak, amelyik folyamatosan rögzíti és tájékoztatja a sportolókat arról, milyenek a legfőbb életfunkciós értékeik.

Izraeli startupok is készülnek a Tour de France-ra

A magát következetesen startup nemzetként definiáló Izrael különös megjelenési formát talált a nyár egyik legfontosabb nemzetközi sporteseményére.