Rendszerváltás a Nemzeti Múzeumban

Közösségi kiállításként, a látogatók korabeli tárgyi emlékeinek segítségével idézi fel a magyarországi rendszerváltás időszakát a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Közös időnk ’89-90 címmel pénteken megnyílt időszaki tárlata.

Az elmúlt egy év során a múzeum látogatói hozták be azokat a tárgyakat, amelyek a rendszerváltásra emlékeztették őket, amelyekhez történeteik kötődtek. Gál Vilmos kurátor ezekből válogatott össze egy sorozatot, amely a rendszerváltás sajátos olvasatát adja, az egyszerű állampolgárok szemszögéből – mondta el a kiállítás megnyitóján az MNM főigazgatója.

Varga Benedek kiemelte: a tárlat azokat a fiatalabb korosztályokat is igyekszik megszólítani, amelyeknek nincsenek személyes emlékei a rendszerváltásról.

Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója hozzátette: elmondhatatlan az az eufória, amelyet világútlevéllel a zsebükben a magyarok 1989-ben éreztek, de elmesélhetetlen a félelem, hiszen a fiatalok már nem rezzennek össze a határőr hangjára.

Mégis újra el kell mondani, hogy a szabadság visszaszerzése mekkora áldozatokat követelt – figyelmeztetett Tallai Gábor a Nemzeti Múzeum augusztus 30-ig látogatható kiállításának megnyitóján.

Agitprop a Nemzeti Múzeumban

A Magyar világ 1938-1940 című kiállítás rendezői mentegetik a menthetetlent, magyarázzák a magyarázhatatlant. Pelle János kritikája.