Az EU vezető külpolitikusa megint kioktatta Izraelt

Az Európai Unió ismételten arra szólítja fel Izraelt, hogy állítsa le az újabb telepes lakások építését Ciszjordániában, függessze fel a vonatkozó pályázatok közzétételét, és a jövőben tartózkodjon a nemzetközi jog szerint illegális építési tervek előmozdítását célzó intézkedésektől – jelentette ki Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Borrell nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy a kijelölt területeken tervezett 3500 új telepes lakás építése megszünteti a Kelet-Jeruzsálem és Ciszjordánia közötti földrajzi és területi egységet, megszakítva a kapcsolatot a terület északi és déli része között.

„Felhívjuk az izraeli és a palesztin feleket, hogy vegyenek részt béketeremtést célzó párbeszédben, és tartózkodjanak minden olyan egyoldalú lépéstől, amely aláássa a két államon (Izrael mellett a palesztin államon) alapuló békés megoldás lehetőségének életképességét” – fogalmazott az uniós külügyi főképviselő.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden jelentette be újabb telepes lakások felépítését Ciszjordániában, a Jeruzsálem melletti, E1-es területnek nevezett zónában. A földterület a Jeruzsálem és Maálé Adumim nevű, negyvenezres telepes város közötti egyelőre beépítetlen rész a Holt-tengerhez vezető út mellett, Jeruzsálemtől keletre.

Izrael beszünteti az együttműködést az ENSZ emberi jogi főbiztosával

Izrael teljes mértékben elutasítja, hogy az ENSZ hivatala listázta a júdea-szamáriai zsidó településeken tevékenységet folytató üzleti érdekeltségeket.

Az Európai Unió mellett a nemzetközi közösség más országai, és az Egyesült Államok véleménye szerint a térség izraeli lakónegyeddé alakítása megszünteti a területi folyamatosságot Ciszjordánia északi és déli része között, veszélyeztetve a kétállami megoldást a leendő palesztin állam számára.

Mint arról korábban írtunk, Borrell két hete arra figyelmeztette Izraelt, ne merje annektálni a Jordán-völgyet, és Oroszország és a Krím-félsziget ügyével hasonlította össze a helyzetet.

A politikus hangsúlyozta: amennyiben megvalósulna Izrael terve a Jordán völgyének bekebelezéséről, biztosra vehető, hogy az nem fog békés úton végbe menni. Az EU továbbra is a kétállami megoldást és az 1967 előtti határokat támogatja, tette hozzá. (Az unió nem ismeri el Izrael fennhatóságát az 1967 júniusa óta megszállt, vitatott státusú területek felett.)

Kioktatta Izraelt a saját béketervet akaró EU-s külügyi főképviselő

Josep Borrell elismerte: kihívás lesz az izraeliekkel és a palesztinokkal is elfogadtatni az EU-t, mint mediátort.