Spanyol karnevál: bocsánatot kért a náci jelmezes csapat

A csoport képviselői azt írták: „a szándékaink jók voltak”.

Tegnap számoltunk be arról a spanyol karneválról, ami jelentős visszhangot váltott ki résztvevőinek botrányos jelmezeivel. A Madridtól délkeletre fekvő Campo de Criptana város idei karneváli menetén náci egyenruhások éppúgy felvonultak, mint koncentrációs táborok rabjaira emlékeztető nők, akik izraeli zászlókat lobogtatva egy krematóriumra hasonlító kocsi mellett táncoltak.

Nem sokkal azután, hogy a felvételek elterjedtek a közösségi médiában, és többek között a madridi izraeli követség is tiltakozását fejezte ki a „visszataszító” menet ellen – hangsúlyozva, hogy az meggyalázta a holokauszt áldozatainak emlékét –, az érintett fellépők bocsánatot szerdán kértek.

Az Algemeiner írása szerint a szervezők a csapat további szerepléseit is lemondták.

A Twitteren Spanyolország külügyminisztere is reagált a történtekre, amelyek szerinte a „holokausztot banalizálták”. Arancha Laya azt írta, hogy a szervezőket felkeresték, akik ezután az Spanyol Zsidó Közösségek Szövetségétől bocsánatot kértek.

„Bocsánatot kértünk minden esetleges sértésért, amit okoztunk” – erősítette meg Carlos Jimenez, a csoport szóvivője, akinek beszámolója szerint a Facebook oldalukat felfüggesztették az őket érő fenyegetések miatt.

„A szándékaink jók voltak, nem akartunk gyűlöletet kelteni” – fogalmazott a szervező.

A spanyol fesztivállal szinte egyidejűleg Belgiumban is hasonló eset történt. A tavalyihoz hasonlóan idén is durván zsidóellenes éle volt a hagyományos aalsti karneválnak, amin ortodox zsidók állítólagos kapzsiságán gúnyolódó karikatúrabábuk éppúgy megjelentek, mint rovaroknak kinéző ultraortodox zsidó figurák.

Az EU elítélte az antiszemita belga karnevált – de akkor még ott a spanyol

Koncentrációs táborok rabjaira emlékeztető nők izraeli zászlókat lobogtatva táncoltak egy krematóriumra hasonlító kocsi mellett.