Meghalt Mubarak volt egyiptomi elnök

Kilencvenegy éves korában meghalt Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök, akit 2011-ben az „arab tavasz” elűzött a hatalomból, és 2017-ig börtönben volt – jelentette a Reuters hírügynökség az egyiptomi állami tévére hivatkozva.

Mubarak az egyiptomi légierő parancsnoka volt. 1981-ben, Anvar Szadat meggyilkolása után lett Egyiptom elnöke. Ő volt a leghosszabb ideig hatalmon, 30 évig vezette az arab országot. Négyszer választották újra, a közel-keleti stabilitás jelképének számított.

2011-ben a demokráciát követelő Tahrír téri tömegtüntetések hatására mondott le. Ez volt az arab tavasznak nevezett forradalmak egyik legjelentősebb eseménye – emlékeztet az Euronews.

Fia, Alaa szombaton azt írta a Twitteren, hogy apját intenzív osztályon ápolják. A volt elnökön hetekkel ezelőtt műtétet hajtottak végre – tette hozzá, de részletekről nem szólt.

Mubarak ellen több büntetőeljárás indult. Azzal vádolták, hogy az ő parancsára öltek meg több mint 200 tüntetőt. 2012-ben életfogytiglani börtönbüntetést kapott, de másodfokon felmentették.

A keddi hivatalos hír szerint Mubarak a kairói Galaa kórházban hunyt el.

Sziszi akár 2030-ig Egyiptom élén maradhat

Az illetékes szóvivő szerint az erről szóló népszavazást a „szabadság ihlette demokratikus klíma övezte”.