Sziszi akár 2030-ig Egyiptom élén maradhat

Az illetékes szóvivő szerint az erről szóló népszavazást a „szabadság ihlette demokratikus klíma övezte”.

Jóváhagyták az egyiptomi népszavazáson voksolók az elnöki mandátum meghosszabbítását is magában foglaló alkotmánymódosító javaslatokat — közölték kedden egyiptomi választási tisztségviselők.

A módosítások értelmében akár 2030-ig hatalmon maradhat Abdel-Fattáh esz-Szíszi jelenlegi elnök. Bírálói szerint azonban a javaslatokkal bebetonozzák Szíszi tekintélyuralmát, nyolc évvel a Hoszni Mubarak autokrata rendszerét megdöntő demokráciapárti felkelés után — derül ki az MTI írásból.

Lasín Ibráhim, az egyiptomi választási hatóság vezetője sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a szavazást a „szabadság ihlette demokratikus klíma övezte”. Továbbá elmondta, hogy

a választók 88,83 százaléka voksolt az alkotmánymódosításra, míg 11.17 százalék szavazott nemmel.

Az észak-afrikai országban mintegy 61 millió fő volt jogosult a választásra — írta a i24NEWS. A háromnapos — szombattól hétfőig tartó — népszavazáson a részvételi arány 44,33 százalékos volt.

A kormánypárti média mellett üzletemberek és törvényhozók kampányoltak az alkotmánymódosítások elfogadása mellett, ingyenes szállítást vagy ételosztást kínálva, miközben a hatóságok bírsággal fenyegették a referendumot bojkottálókat.

Az elfogadott javaslatok között szerepel egyebek mellett az elnöki megbízatás meghosszabbítása négyről hat évre, és egy olyan legfelsőbb igazságszolgáltatási tanács létrehozása, amelyet az államfő vezet majd. A változtatások között szerepel az is, hogy az államfő egy vagy több alelnököt is kinevezhet. Elnöki jogkörbe kerül a főügyész, valamint az alkotmánybíróság elnökének kinevezése is.

Az elnöknek eredetileg mostani, második elnöki mandátuma lejárta után kellene távoznia hivatalából 2022-ben, de a parlament megszavazta, hogy 2024-ig hatalmon maradhasson. Az alkotmánymódosítások azt is lehetővé teszik számára, hogy harmadszor is induljon az elnökválasztásokon, így akár 2030-ig is hivatalban lehet.

A jelenlegi egyiptomi alkotmányt 2014-ben fogadták el, egy évvel az után, hogy 2013-ban a hadsereg Szíszi vezetésével elmozdította Mohamed Murszi iszlamista elnököt a hatalomból.