A kommunizmus áldozataira emlékezünk

Soha ne feledjük, hogy magyarok ezrei áldozták az életüket ezért a szabadságért! – emlékeztet a Fidesz. Közös felelősségünk, hogy eszmerendszertől függetlenül, minden szélsőséges politikai irány ellen fellépjünk – írja a Magyar Liberális Párt.

„Magyarország és Közép-Európa még ma is szenvedi a kommunizmus örökségét. Családok és emberi életek százezreit tette tönkre a kommunista diktatúra, utána özvegyek, árvák, megnyomorított életek és egy tönkretett ország maradt. Mi, akik ma egy szabad Magyarországon élünk, soha ne feledjük, hogy magyar emberek ezrei adták és tették kockára életüket ezért a szabadságért!” – emlékeztet a Fidesz.

A kormánypárt azzal zárja közleményét: „Soha ne feledjük, hogy kimaszkírozva és magukat igaz európainak nevezve még ma is hatalomra törnek azok, akiket a kommunista hatalom tett gazdaggá és befolyásossá.”

„Kegyelettel emlékezünk a kommunizmus áldozatainak emléknapján mindazokra, akiknek életét így vagy úgy megnyomorította a vörös diktatúra. Idézzük emlékezetünkbe a rengeteg ártatlanul kioltott emberéletet! Gondoljunk a milliónyi meghurcolt, ellehetetlenített vagy elüldözött férfire és nőre, valamint a terror árnyékában élni kényszerülő családokra!” – írja közleményében a KDNP.

Remembering the Victims of Communism

Twenty years ago today, the Berlin Wall was breached and Soviet communism, at long last, entered its death spiral. After claiming approximately 100 million v…

A kisebbik kormánypárt szerint „a magyarok élen jártak a kommunista diktatúra elleni küzdelemben, így felelősségünk van abban is, hogy az elnyomó rezsim ‘örökségének’ végleges elbontása mind a politikában, mind a közéletben egyszer s mindenkorra megtörténhessen.
Meggyőződésünk, hogy csakis a hiteles kereszténydemokrata kormányzás adhat hiteles biztosítékot a szélsőségektől mentességre és megingathatatlan alapot a demokratikus értékrend megőrzésére.”

Az emléknapról közleményben emlékezett meg az ellenzéki Magyar Liberális Párt is. „A mai napon a kommunista diktatúrák áldozataira emlékezünk. Azokra a milliókra, akiket világnézetük, vallásuk vagy társadalmi státuszuk miatt kényszermunkatáborba hurcoltak, börtönbe zártak, megkínoztak vagy kivégeztek. Azokra, akik az elhibázott gazdaságpolitika miatt éhezni kényszerültek. Azokra, akiket a kommunista diktatúrákban szabadságuktól, emberi méltóságuktól megfosztottak és megbélyegeztek. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le Kovács Bélát, az FKGP főtitkárát, hogy aztán a Szovjetunióba hurcolják, bebörtönözzék, majd a Gulágon embertelen körülmények között kényszermunkára fogják.”

A liberálisok szerint „bár jelenleg a legnagyobb fenyegetést Európára a szélsőjobboldal és a populisták előretörése jelenti, nem feledkezhetünk meg a szélsőbaloldal bűneiről sem. Közös felelősségünk, hogy eszmerendszertől függetlenül, minden szélsőséges politikai irány ellen fellépjünk, amely szembemegy az alapvető emberi jogokkal, valamint hamis hírekkel próbálja félrevezetni az embereket, hogy önző politikai céljait elérje.”

Az 1997-ben Párizsban megjelent, hat szerző által jegyzett A kommunizmus fekete könyve levéltári kutatások és becslések alapján világviszonylatban mintegy 100 millióra teszi a kommunizmus áldozatainak számát. A világ számos pontján – Prágától Budapesten át Washingtonig – állítottak már emlékművet a kommunizmus, illetve a totalitárius rendszerek áldozatainak.

Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, annak emlékére, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

A totalitárius kihívás és a Nyugat dilemmái

Gervai András Bayreuthtól Bagdadig című kötetéből megtudhatjuk, mi az, amit képtelenek vagyunk felfogni. Pelle János írása.