Palesztinok harcban állnak Júdea és Szamária zsidó történelmével

A Palesztin Hatóság lefoglalt egy hellénkori zsidó erődöt Szamáriában és palesztin turistacélpontnak nyilvánította.

A palesztin vezetés már évek óta azon igyekszik, hogy a fennhatósága alá tartozó júdeai és számáriai területeken palesztinná nevezze át a zsidó történelmi emlékeket.

Most egy hellénkori zsidó erőd esett áldozatául ennek a kulturális hadviselésnek – írja a Jewish Press.

A Shomrim Al Hanetzach (Örökkévalóság Őrzői) nevű szervezet vasárnap fedezte fel, hogy egy hatalmas palesztin zászlót tűztek ki Al Orma erődjére. A több ezer éves építmény Szikem (Náblusz) és a Jordán-völgy ősi összekötőútja felett magasodik.

Al Orma a Bibliában Arumaként szerepel. Az ősi várost a Bírák könyve említi, itt élt ugyanis Gideon egyik fia, Abimélek. A magaslat, amin a város épült, stratégiai szempontból is fontos volt, mert szemmel lehetett tartani a szikemi utat. Évszázadokkal Gideon után a Hasmóneus-ház egyik utolsó uralkodója, Alexandrosz Jannaiosz király nézte ki magának a magaslatot, és erődöt épített a bibliai város helyére.

A Palesztin Hatóság építkezni kezdett az ősi erőd romjain, s a szamáriai zsidó örökségért felelős szervezet szerint a palesztinok szándékosan pusztítják a zsidó emlékhelyet. A Hatóság ugyanis az erőd területén nagy betontalapzatot öntött, hogy feltudjanak állítani egy hatalmas palesztin zászlót. Az ilyen építkezések ellehetetlenítik a későbbi feltárásokat. Az zsidó szervezet szerint

„a palesztin vezetés háborút folytat Izrael történelme ellen.”

A szervezet szerint a Júdea és Szamária területén található történelmi helyszínek 95%-a teljesen ki vannak fosztva. Izrael próbál egyezkedni, hogy feltárhassa a palesztinok fennhatósága alatt levő régészeti helyszíneket, de ritka a sikeres együttműködés.

Az Al Hanetzach szerint a palesztin vezetés szándékosan pusztítja a zsidó múltra utaló történelmi leleteket, s ha tehetik, a nemzetközi jog szintjén is igyekeznek minél több helyszínt palesztin örökséggé nyilváníttatni.

Egy palesztin professzor szerint Izraelben soha nem éltek zsidók

Az egyetemi tanár azt állította a palesztin tévében, hogy a zsidók 70 éve jelentek meg Palesztinában.