Muszlim férfiak profilozását indítványozta Ryanair vezérigazgatója a repülőtereken

A fapados légitársaság a sajnálatát fejezte ki arra az esetre, ha Michael O’Leary megjegyzései sértettek volna valakit, de kitartott amellett, hogy a vezérigazgató csak „hatékonyabb repülőtéri biztonsági ellenőrzésekre” szólított fel.

Az Egyesült Királyságban működő Ryanair fapados légitársaság vezérigazgatója szombaton felháborodást keltett, miután muszlim férfiak profilozását indítványozta a repülőtereken – írja a The Times of Israel.

Michael O’Leary a The London Times-nak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a terroristák „általában (…) muszlim hitűek”.

„Kik a robbantók? Egyedülálló férfiak, akik magukban utaznak. Ha a családoddal utazol a gyerekeid társaságában, annak az esélye, hogy mindannyiukat felrobbantod, zéró”

– mondta.

„Nem mondhatunk dolgokat, mert az rasszizmus, de általában muszlim hitűek. Harminc évvel ezelőtt írek voltak” – tette hozzá a vezérigazgató.

A Brit Muszlim Tanács szóvivője iszlamofóbiával vádolta O’Leary-t.

„Szégyen, ha ilyen mértékű rasszizmust ennyire nyíltan fejeznek ki, és hogy egy nagy légitársaság vezérigazgatója ennyire szemtelenül akarja megkülönböztetni ügyfeleit”

– intett a tanács.

O’Leary „bátorította a rasszizmust” – mondta Khalid Mahmood munkáspárti képviselő a The Times-nak adott válaszában. „Németországban ezen a héten egy fehér ember nyolc embert ölt meg. Profiloznunk kellene a fehér embereket, hogy megtudjuk, hogy fasiszták-e?”

A kritikát követően a Ryanair nyilatkozatot adott ki, amelyben kijelentették, hogy „nem indítványozták semmilyen csoport vagy személy extra ellenőrzését” az interjúban, és hogy a The Times nem pontosan idézte, amit a vezérigazgató mondott.

„Michael csak hatékonyabb biztonsági ellenőrzéseket irányozott elő, a minden utast érintő szükségtelen sorban állás kiküszöbölésére a repülőtereken” – mondta a Ryanair szóvivője a BBC-nek.

„Őszintén elnézést kér minden olyan csoporttól, amelyet megbántott a ma nyilvánosságot látott pontatlan címsor következményeként”.

A Ryanair vezérigazgatója ellentmondásos nézeteiről ismert, korábban felvetette, hogy ki kellene fizettetni a repülőgépeken a mosdók használatát az utasokkal, illetve „kövérségi adót” kéne kiszabni a túlsúlyos utasokra.

„Hazafiak”, „iszlamofasizmus”, antiszemitizmus — nácikra vadásznak a brit seregben

Magas rangú brit katonai vezetőknek osztottak ki útmutatókat arról, hogyan kell kiszúrni a szélsőjobboldaliakat soraikban.