Monty Python, Kertész Imre, Ottlik Géza és Esterházy Péter is bekerült a kerettantervbe

Nagy felháborodást váltott ki a magyartanárok között és a közvéleményben, hogy a január 31-én közzétett Nemzeti Alaptantervből kimaradt Kertész Imre és Ottlik Géza. A kormány azt ígérte, hogy a tananyagot részletező kerettantervekben már benne lesznek a szerzők, és ennek megfelelően a ma megjelent dokumentumokban szerepelnek is — vette észre a Magyar Narancs.

Kertész Sorstalansága (és a belőle készült film) és Ottlik Iskola a határon illetve Buda című regényeinek részletei a gimnáziumi tananyag ajánlott/választható, tehát nem kötelező témái között szerepelnek.

A lap azt is kiszúrta, hogy a tanterv ajánlott részében szerepelnek Esterházy Péter Termelési regényének és Harmonia caelestis című művének részletei is, pedig róla a NAT előkészítésében kulcsszerepet vállaló Takaró Mihály korábban azt mondta, kultúraromboló, ezért nem kell tanítani.

A kötelező anyagban szerepelnek Wass Albert „Üzenet haza” és „Adjátok vissza a hegyeimet!” című könyvei, Nyirő Józseftől pedig az Uz Bence részletei. Herczeg Ferenctől általános iskolában kötelezően venni kell a „Pro libertate” egy részletét, középiskolában „Az élet kapuja” kötelező olvasmány.

A Népszava arra is felfigyelt, hogy a regények mellett filmeket is ajánlanak a diákoknak: például a Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet! című regényéből készült Koltay Gábor filmet, vagy a középkori irodalom vonatkozásában a Monty Python Gyalog-galopp című filmjét.

Kertész Imrét mégsem hagyják ki az új NAT-ból

A miniszteri biztos szerint nagy baj, hogy a NAT politikai viták kereszttüzébe került, kivált a magyar és történelem tantárgyra vonatkozó része.