Több mint hatezer új lakást építenek Jeruzsálem 1967-ben elfoglalt területein

Több mint hatezer új lakást építenek Jeruzsálem 1967-ben elfoglalt területein – jelentette be csütörtökön Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Kevesebb mint két héttel a március 2-ra kiírt izraeli parlamenti választások előtt a kormányfő azt ígérte, háromezer lakást Jeruzsálem déli, Givat-Hamatósz nevű, 1967-ig Jordániához tartozó részén építenek fel.

Ezen a területen már régebben is tervezték egy új zsidó lakónegyed felépítését, de a nemzetközi tiltakozás hatására nyolc évvel ezelőtt ezt a tervet talonba tették.

„Megszüntettük az összes korlátozást, és ezennel bejelentem, hogy felépítjük Givat-Hamatószt háromezer új otthonnal” – mondta Netanjahu egy jeruzsálemi városvezetőkkel tartott találkozón, és egyben kilátásba helyezte ezer lakás felhúzását az arabok lakta Bét-Cafafa lakónegyedben is.

Még Netanjahu első kormánya hozta létre 1997-ben a város déli, 1967-ben elfoglalt részén, Betlehem és Kelet-Jeruzsálem között a Har Homa nevű lakónegyedet, amelyet szintén telepnek tekintenek a nemzetközi közösség országai, s ahol ma már 32 ezren laknak.

A kormányfő közlése szerint ebben a városrészben is újabb 2200 otthont teremtenek tizenkétezer újabb lakóval. „Har Homában ötvenezren fognak élni, mint egy közepes nagyságú izraeli városban”- mondta. „Mindezt a heves nemzetközi tiltakozás ellenében tettük meg, legyőztük az akadályokat, és nézzék, mit tettünk Jeruzsálemmel”- idézte szavait a Jediót Aharonót című újság online változata, a ynet.

A Békét Most nevű izraeli szélsőbaloldali mozgalom elítélte a csütörtöki bejelentést.

Izraelben ismét patthelyzet, már negyedik választásról is beszélnek

Ismét patthelyzetet jeleznek Izraelben a felmérések két héttel a parlamenti választások előtt, és egyre több szó esik egy lehetséges negyedik voksolásról.