Német-iráni fogolycsere, Amerika kárára?

Egy német bíróság hazaengedett egy iráni férfit, holott az Egyesült Államok a kiadatását kérte. Előtte Teherán is szabadon engedett egy németet, aki rossz helyen fotózott. A két ország illetékesei nem kommentálták az esetleges összefüggést firtató kérdéseket.

Német tisztviselők megerősítették, hogy a bíróság elrendelte egy iráni állampolgár szabadon engedését, akit az Egyesült Államok keresett, de nem reagáltak azokra a jelentésekre, amelyek szerint ez egy fogolycsere része volt.

Az Egyesült Államok azért kérte a két éve Németországban letartóztatott Ahmad Khalili kiadatását, mert megsértette az Iránra kivetett amerikai szankciókat.

Khalili az iráni kormány irányítása alatt működő Meraj Air légitársaságnál dolgozott, és állítólag Cessna repülőgépet és alkatrészeket vásárolt, amelyeket Iránba akart eljuttatni.

„Nagyon hálásak vagyunk, hogy intenzív diplomáciai és humanitárius erőfeszítéseket követően egy német állampolgárt kiengedtek a teheráni Evin börtönből, aki már biztonságban vissza is érkezett Németországba”

– mondta Maria Adebahr, a német külügyminisztérium szóvivője, aki az ügy részleteit nem árulta el, a magánélet védelmére hivatkozva.

Mohammad Javad Zarif iráni és Heiko Maas német külügyminiszter a müncheni biztonsági konferencián. Fotó: EPA/Johannes Simon

Az iráni bíróság szóvivője, Gholamhossein Esmaili elmondta, hogy a német állampolgárt azért börtönözték be, mert egy olyan helyen készített fotókat és videókat, ahol azt tilos.

A frankfurti regionális bíróság szóvivője szerint a bíróság tavaly engedélyezte Khalili kiadatását az Egyesült Államoknak, de a német kormány nem adta meg a szükséges jóváhagyást. A bíróság ezután úgy döntött, hogy nem lenne arányos Khalilit még tovább fogva tartani, ezért a „repülési kockázat” ellenére is elrendelte szabadon bocsátását, mondta Gundula Fehns-Boeer az AP-nek.

Khalili végül az iráni külügyminiszterrel közösen térhetett vissza Teheránba, miután véget ért a müncheni nemzetközi biztonsági konferencia.

Német védelmi miniszter: veszélyben a Nyugat, elég a tétlenségből

Annegret Kramp-Karrenbauer szerint a Nyugatot nem csupán ideológiai kihívások érik, „papíron”, hanem „egészen konkrét” formában is.