Koronavírus: újabb 98 halott, de lecsengőben a járvány?

A betegek 80 százalékánál enyhe tüneteket tapasztalnak, és általános lecsengőben van a járvány, de a WHO szerint korai lenne optimistának lenni.

Kedden újabb híreket adott közzé Kína a koronavírus ügyében: 1886 új megbetegedésről és 98 halottról számoltak be — derül ki a The Times of Israel írásából.

Ezzel a távol-keleti országban eddig regisztrált esetek száma 72 436-ra, az elhunyt betegek száma pedig 1 868-ra nőtt.

Hétfőn a kínai Egészségügyi Központ tanulmányában azt írta, az eddig megvizsgált betegek 80 százalékánál enyhébb tünetek jelentkeztek, és a vírus gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományon kívül, Kína többi részén már tizennegyedik napja fokozatosan csökken a napi új megbetegedések száma.

A szervezet egyúttal olyanokról is beszámolt, akiknek sikerült kilábalni a fertőzésből: hétfő éjfélig a meggyógyultak száma 12 ezer fölé emelkedett Kínában.

Korai lenne optimistának lenni

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója óvatosságra intett az adatok értelmezését illetően.

„Korai lenne kijelenteni, hogy a mérséklődés folytatódik. Egyelőre minden forgatókönyvvel számolni kell”

— jelentette ki Genfben, miután a kínai egészségügyi hatóságok közzétettek egy több mint 44 ezer fertőzöttről szóló részletes jelentést.

Arab paranoia: izraeli-amerikai összeesküvés áll a koronavírus mögött

Néhány lap azt állítja: Washington és Jeruzsálem szánt szándékkal, gazdasági haszonszerzés céljából robbantotta a ki a világjárványt.

A helyzet továbbra is Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban a legsúlyosabb: a napi új esetek közül 1600-at, míg a halálozások közül 72-t jelentettek a 11 milliós városból. Hétvégén a WHO tizenkét tagú szakértői csoportja érkezett Pekingbe, hogy a fővárosban és Kuangtung tartományban tartson helyszíni szemlét — ahol Hupej után a második legtöbb megbetegedést jelentették.

A mintegy 113 millió lakosú Kuangtung tartományban hétfő éjfélig összesen 1328 fertőzöttről és 4 halálozásról adtak számot, miközben 535 páciens már gyógyultan távozhatott a kórházból.

Óceánjárók betegei

Kínán kívül eddig a legnagyobb számban a Diamond Princess nevű üdülőhajón regisztráltak fertőzötteket — akiket Tokió partjainál karanténba kényszerítettek. A japán egészségügyi minisztérium a közel négyezer fős utas és személyzet tagjai közül 1 723 embert vizsgált meg, és 454 esetben születtek pozitív tesztek.

A hajó fedélzetén tartózkodó amerikaiak közül 338-at evakuáltak, és őket kaliforniai, valamint texasi katonai bázisokon vették tizennégy napig tartó karanténba.

Ezzel egyidejűleg a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfő este arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az a két magyar állampolgár is karanténba került, akik február első két hetében utaztak az MS Westerdam hajón. Az óceánjáró a múlt héten kötött ki Kambodzsában, miután több ország is elutasította a fogadását a koronavírus-fertőzéstől tartva.

Mivel a hajó egyik utasánál, egy 83 éves amerikai állampolgárnál időközben koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, a fertőzés terjedési módjából adódóan nem zárható ki, hogy a magyarok is a betegség lappangási szakában vannak.

Lappangó tőzsde, lemondott rendezvények

Az elmúlt hetekben terjedő koronavírus számos területen okozott fennakadásokat. Eddigi tervek szerint elhalasztják az évente egyszer ülésező, háromezer tagú törvényhozás, az Országos Népi Gyűlés március 5-re tervezett ülését is. Törölték az országban kétévente megrendezésre kerülő autóshow-t is, ami az ipar egyik legjelentősebb eseménye.

Időseknek oszt védőmaszkot a Chábád Kínában

Shalom Greenberg rabbi a koronavírus-járvány miatt úgy döntött, Sanghaj idős lakói segítségére siet, és 10 ezer védőmaszkot oszt ki közöttük.

Keddre virradóra csökkenéssel számoltak a főbb nyugat-európai részvénypiacokon is, miután a koronavírus által kialakult járvány továbbra is zavarokat okoz a vállalatok működésében — a gazdasági növekedés lassulását előrevetítő várakozások közepette.

A világjárvány okozta félelem okán több sporteseményt is lemondtak. A koronavírus miatt Kazahsztán helyett Üzbegisztánban rendezik meg a súlyemelők Ázsia-bajnokságát. Továbbá a márciusi Tokió Maratont — az eredetileg tervezett több mint 38 ezres résztvevői létszám helyett — mindössze közel 200-an, csak azok teljesíthetik, akik számára ez kvalifikációs lehetőséget jelent a nyári, tokiói olimpiára.

Belehalt a koronavírus okozta betegségbe az egyik vuhani kórház igazgatója – jelentette kedden a CCTV kínai állami hírcsatorna. Liu Cse-ming, a járvány fertőzötteinek kezelésére kijelölt Vucsang Kórház igazgatója a hetedik egészségügyi dolgozó, aki áldozatul esett a járványnak. A kínai egészségügyi hatóságok pénteken arról számoltak be, hogy több mint 1700 orvos és ápoló fertőződött meg az új koronavírussal a betegek ellátása során Kínában, többségük Hupej tartományban.